από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Θέλουν ΣΥΡΙΖΑ - Αποκαλυπτική η δημοσκόπηση της Metron Analysis (ΚΑΡΤΕΛΑ)

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2019

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis, για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ήταν αποκαλυπτική. Εδειξε ότι, ακόμη και σ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν καθαρή διαφορά υπέρ της ΝΔ, το ποιοτικό στοιχείο λέει ότι αυτή η διαφορά πηγάζει από τις μεγαλύτερες ηλικίες, από τους 45+. Από εκείνους, δηλαδή, που όταν πήγαιναν σχολείο δεν υπήρχε κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής, ίντερνετ και ο κόσμος ήταν διαφορετικός, με κλειστές -τοπικές και εθνικές- κοινωνίες και συντηρητικές κυρίαρχες νοοτροπίες.

Στους νέους ανθρώπους, όμως, που πήγαν σε ένα διαφορετικό σχολείο, μεγαλώνουν σε μια άλλη εποχή και έμαθαν να βλέπουν τον κόσμο με τελείως άλλο μάτι, σ’ αυτούς που μπορούν να αντιληφθούν την έννοια της διαφορετικότητας και την ανάγκη σεβασμού της ισότητας στη σύγχρονη κοινωνία σε κάθε επίπεδο, αυτός που είναι μπροστά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορά. Για την ακρίβεια, όσο πιο νεανικές οι ηλικίες, τόσο ευρύτερη η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ (η οποία, ασφαλώς, ουδεμία διάθεση έχει να ευνοήσει το κυβερνόν κόμμα -μάλλον το αντίθετο), στις ηλικίες 35-44 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά από τη ΝΔ κατά 1,8 μονάδες, ενώ στις ηλικίες 17-34 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά κατά 6,1 μονάδες. Σε μια δημοσκόπηση που εμφάνισε συνολική διαφορά υπέρ της ΝΔ 9,2 μονάδες, παρακαλώ. Και όμως, στους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά. Φανταστείτε, κατ’ αναλογία, πόσο θα προηγείται στις έρευνες των άλλων εταιρειών, που βγάζουν τη διαφορά πολύ μικρότερη από αυτή ή προβλέπουν ντέρμπυ.

Όμως, ακόμη και με βάση αποκλειστικά τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας (Metron Analysis/ΒΗΜΑ) -που κινούνται στο άκρο του συνολικού φάσματος των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων- το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Οι νέοι θέλουν ΣΥΡΙΖΑ, γιατί συμφωνούν με τις απόψεις του Τσίπρα. Θέλουν μια Ελλάδα που θα έχει ξεκαθαρίσει τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας, με προστατευμένο και ενισχυμένο τον κατώτατο μισθό, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αναθεωρημένο Σύνταγμα και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Γιατί είναι σύγχρονοι άνθρωποι, που θέλουν να ζήσουν σε μια σύγχρονη κοινωνία, με λιγότερα ταμπού και περισσότερη ελευθερία.

Βέβαια, στις μεγαλύτερες ηλικίες, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ειδικά στους 65+, η ΝΔ θερίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες γενιές, άλλα ήθη, διαφορετικός τρόπος σκέψης, άλλη πολιτική επιλογή. Χάσμα γενεών; Σίγουρα.

Το ερώτημα είναι, όμως, ξεκάθαρο: Ποια Ελλάδα θέλουμε; Αυτή που θυμούνται οι παλαιότεροι ή αυτή που οραματίζονται οι νεότεροι; Εσύ αποφασίζεις…

(*) Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος.

koutipandoras.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή