από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Σκάνδαλο MIZArtis: Έγκλημα και «σκευωρία»

Novartis

Novartis

Μηδενί δίκην  δίκασης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης 
Δευτέρα, 15 Απρίλιος 2019

Η ανεκτικότητα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο,  συνάδει με την ποιότητα της πολιτικής ζωής και την πολιτισμική υπεροχή. Κυρίως όμως συνδέεεται με την εδραίωση της δικαιοσύνης ως βασικής συνιστώσας του συλλογικού βίου. Ετσι, λοιπόν, και στην υπόθεση της NOVARTIS, οι εξελίξεις, σε πολιτικό και δικαιικό επίπεδο, και σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αρχές του Συντάγματος, προσφέρουν την ευκαιρία σε όλους όσους, δίκαια ή άδικα, εμπλέκονται να αρθρώσουν τον υπερασπιστικό τους λόγο και, αφού, όπως υποστηρίζουν, είναι θύματα σκευωρίας, να δικαιωθούν μέσα από καθαρές πολιτικές και νομικές διαδικασίες.

Από τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου εθνικού και πολιτικού μας βίου θεοποιήθηκαν η ικανότητα στη ρεμούλα - τη λένε καπατσοσύνη - και η λογική του "ιδιοποιείσθαι" δημόσια και συλλογικά αγαθά. Αυτή η έξη γέννησε πληθώρα σκανδάλων. Απλά εδώ αναφέρουμε όσα συντελέστηκαν από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε: εξοπλιστικά,  Siemens, Βατοπαί(ε)δι, δομημένα ομόλογα, NOVARTIS....

"Η έξη είναι ο δεσποτικότερος αυθέντης" λέει ο Γκαίτε. 

Χωρίς καμία διάθεση μετοχής στις προσφιλείς σκιαμαχίες, οφείλουμε ως πολίτες να αντέξουμε στη σαρωτική περιδίνηση των μιντιακών καθοδηγητών και του "πληροφοριακού λασπόλουτρου". Όμως προκαλεί τρόμο η ηδονική ευπείθεια του Νεοέλληνα και ο μαζοχιστικός ενδοτισμός του. 

Δυστυχώς, τα ακινητοποιημένα ανακλαστικά μας ενθαρρύνουν πολιτικούς παράγοντες και μιντιακά κέντρα και τους επιτρέπουν να φτάνουν στην άρθρωση του παραληρηματικού λαϊκίστικου λόγου τους. Ετσι λοιπόν το σκάνδαλο είναι "σκευωρία" και οι κατηγορίες εναντίον πολιτικών προσώπων ανυπόστατες. 

Το σκάνδαλο είναι σκάνδαλο και μάλιστα από τα μεγαλύτερα που βίωσαν οι Ελληνες, όχι σε επίπεδο ειδησιογραφίας, αλλά σε επίπεδο συνεπειών.  Αρχικά το σκάνδαλο NOVARTIS είναι διεθνές. Δεν το αποκάλυψαν ούτε το "ανακάλυψαν" κάποιοι Ελληνες "σκευωροί"... Μάλιστα κάποιες χώρες, Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Ινδία,  έχουν  αποζημιωθεί με μεγάλα χρηματικά ποσά από τη NOVARTIS. Επιπλέον η ιστορία της NOVARTIS κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο 23 δις ευρώ, ενώ γενικότερα οι πρακτικές και οι πολιτικές, οι σχετικές με την υγεία κόστισαν, για τα χρόνια 2006 -2014, 85 δις, σύμφωνα με υπολογισμούς. 

Τώρα που ο κουρνιαχτός από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της εισαγγελέως διαφθοράς άρχισε να κατακάθεται, ο κάθε έλληνας οφείλει να υιοθετήσει ως τρόπο έκφρασης και ενέργειας τον διαλογισμό, τον οποίο ο Κομφούκιος θεωρούσε ως τον ευγενέστερο τρόπο ενέργειας του ανθρωπου. Αυτή η σειρά σκανδάλων που αναφέραμε από το 2000 και μετά, με τελευταίο αυτό της NOVARTIS, συνδέεται με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που διαδοχικά κυβέρνησαν μέχρι το 2015.  Η κορύφωση του σκανδάλου μάλιστα συνδέεται με την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ακου Ελληνα.

Ολοι γνωρίζουμε ότι το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, όπως κι αυτό των τραπεζών με τα "αεράτα" δάνεια, είναι οι βασικές αιτίες της κρίσης και της επιβολής των μνημονίων. 

Τι σημαίνουν όμως τα μνημόνια;

Την ώρα που οι δαπάνες για την υγεία εκτοξεύονταν, την ώρα που οι κυβερνήσεις (2006 -2010) χάριζαν στις φαρμακευτικές εταιρείες 241 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι τιμολογήσεις φαρμάκων γίνονταν, όπως προκύπτει από το πόρισμα, με τρόπο παράνομο και κυρίως την ώρα που η NOVARTIS έριχνε στην αγορά πανάκριβα και υπερτιμολογημένα φάρμακα -κάποιος υπουργός πάντα υπογράφει -η Ελλάδα μπαίνει στη δίνη της οικονομικής κρίσης. 

Για τον Ελληνα πολίτη και κυρίως τον εργαζόμενο στο ίδιο διάστημα έχουμε:

-Δώδεκα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

-Αφανισμός 13ου και 14ου μισθού.

-Επώδυνος ακρωτηριασμός (πετσόκομμα) του εφάπαξ

-Επιβολή του ΕΝΦΙΑ (2013) 

-Μείωση του αφορολογήτου 

-Περικοπές στους χώρους της υγείας και της Παιδείας και ακραίες εκφάνσεις της φτώχιας, όπως αυτής του υποσιτισμού μικρών μαθητών. Κ.Ο.Κ.....

-Η Ελλάδα η Τρίτη ακριβότερη χώρα σ' όλη την Ευρώπη στις τιμές των φαρμάκων. 

-Η τιμολόγηση πανάκριβων φαρμάκων, κυρίως για καρκινοπαθείς αντί να γίνεται με βάση το μέσο όρο των τριών πιο φθηνών χωρών, γίνεται με βάση το μέσο όρο των τριών πιο ακριβών χωρών. 

Κάποιες παράμετροι σχετικές με το σκάνδαλο ξενίζουν  αλλά στέκονται και αποκαλυπτικές, σε μεγάλο βαθμό. 

Ετσι έχουμε τη σπουδή των συστημικών μιντιακών κέντρων όχι μόνο να ξεσκεπάσουν τη «σκευωρία»  αλλά και να αθωώσουν τους όποιους ύποπτους!! Εχουμε το παραλήρημα των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και την πρωτοφανή τους επίθεση, σε θεσμικούς παράγοντες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δικαστών. Εχουμε την προσπάθεια του "περιζήτητου" προφέσορα Μανιαδάκη, ο οποίος, δίκην Χριστοφοράκου, προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Και τι να πούμε για τη στήριξη του Α. Λοβέρδου από τους μέχρι το 2011 «άσπονδους εχθρούς του», δηλ. από στελέχη της ΝΔ. Επίσης  πρέπει να πούμε και κάτι για τους ανθρώπους των επτροπών τιμολόγησης των φαρμάκων και για εκείνους τους γιατρούς που συνέστησαν τις "συμμορίες του Ασκληπιού" εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο. 

-Δεν υπάρχει Ελληνας, κυρίως εργαζόμενος, που να μην είναι θύμα της ατελείωτης λωποδυσίας και των κάθε είδους ανομιών. Πέρα από το οικονομικό τίμημα, η διήθηση της εξαχρείωτης στα εσώτερα της ψυχής μας είναι πιο επώδυνη και αφανίζει κάθε ικμάδα αξιοπρέπειας.  Οποιος θεωρεί ότι δεν είναι θύμα -εκτός βέβαια από τους λωποδύτες -ας σηκώσει το χέρι! 

-Ο μόνος δρόμος που μας μένει για να μην ακούσουμε το "άκου Ελληνάκο" και να υπερασπιστούμε την αποδομημένη αξιοπρέπειά μας είναι να απογοητεύσουμε αυτούς  που μας θεωρούν δεδομένους και νομίζουν ότι ανοηταίνουμε. 

-Ετσι αναπόδραστα πρέπει να ακολουθήσουμε δύο δρόμους. Τον δρόμο της εγρήγορσης και της απαίτησης για την πλήρη διελεύκανση όλων των σκανδάλων και την τιμωρία των υπεύθυνων και τον δρόμο της ζωντανής μνήμης που θα καθορίζει την πορείας μας ως πολιτών, την πολιτεία μας. 

-Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να θυμόμαστε γιατί το "... τετράκις , πεντάκις κ.οκ.  εξαμαρτείν ουκ πολίτη συνειδητού". 

-Η κοντή μνήμη γεννάει τέρατα και τα τέρατα είναι άπληστα και αδηφάγα. Η λήθη αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα του εισαγόμενου νεοφιλευθερισμού και επομένως και της πιθανότητας του "ολέθρου", σύμφωνα με τα λόγια σημαίνοντος προσώπου. 

-"Ευνοούμενη πόλη είναι η πόλη, όπου αυτοί που δεν αδικούνται καταγγέλλουν και καταδιώκουν τους ενόχους σαν να  έχουν αδικήσει τους ίδιους" έλεγε ο Σόλων.

-Εμείς που έχουμε αδικηθεί κατάφωρα, τι πρέπει να κάνουμε; Απλούστατα να γυρίσουμε την πλάτη στους "τέκτονες" της κρίσης και της χρεωκοπίας. 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή