από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Μία πολύ περίεργη δημοσκόπηση για Βαγγέλη Μαρινάκη και Πέτρο Κόκκαλη - Ποιοι ειναι οι εντολείς

Πέτρος Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης

Πέτρος Κόκκαλης και Βαγγέλης Μαρινάκης

Παρασκευή, 26 Απρίλιος 2019 14:27

Περίεργη τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στον Πειραιά σύμφωνα με ρεπορτάζ της "δημοκρατίας". Εταιρία δημοσκοπήσεων τηλεφωνεί και καταγράφει τις προθέσεις των πολιτών του πρώτου λιμανιού της χώρας για τις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην αποτύπωση της βούλησης των πολιτών, αλλά -αντίθετα- μέσω των ερωτήσεων διαφαίνεται προσπάθεια καθοδήγησης και εκμαίευσης των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατία», οι οποίες έφτασαν στην εφημερίδα από πολίτες που έτυχε να κληθούν μέσω του τηλεφώνου να απαντήσουν τις ερωτήσεις της συγκεκριμένης δημοσκόπησης.

Η συνέντευξη

Αν και το γκάλοπ αφορά στις δημοτικές εκλογές στον Πειραιά, είναι εντυπωσιακό ότι γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι διαθέσεις και οι απόψεις των Πειραιωτών ως προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά και τις τελευταίες κόντρες του με την κυβέρνηση. Μάλιστα, οι πολίτες που λαμβάνουν μέρος σ' αυτή την τηλεφωνική δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν πώς τους φάνηκε η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Μαρινάκη στον Real FM και το Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ σε άλλη ερώτηση ζητείται η γνώμη των ερωτώμενων αν πιστεύουν ότι «είναι μεγάλη ή όχι η προσφορά του κ. Μαρινάκη στον Πειραιά». 

Πάντως, γίνεται εμφανής ο σκοπός της καθοδήγησης των απόψεων των πολιτών και της χειραγώγησης του αποτελέσματος στην ερώτηση που αφορά τον Πέτρο Κόκκαλη. Συγκεκριμένα, η δημοσκοπική ερώτηση που απευθύνεται στους ερωτώμενους είναι: «Πιστεύετε ότι ο Πέτρος Κόκκαλης είναι διαπλεκόμενος;».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την εφημερίδα στην τηλεφωνική αυτή έρευνα μετρώνται κανονικά όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Πειραιά αλλά και τα πιθανά δίδυμα του δεύτερου γύρου για τη δημαρχία της πόλης. Επίσης, υπάρχει και η ερώτηση αν πιστεύουν οι πολίτες ότι θα κερδίσει ξανά τον δήμο ο Γιάννης Μώραλης. Το τελευταίο στοιχείο σε συνδυασμό με το διαφορετικό ύφος και είδος των ερωτήσεων για τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Κόκκαλη ενδεχομένως υποδηλώνει και τους εντολείς που παρήγγειλαν τη συγκεκριμένη τηλεφωνική δημοσκόπηση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή