από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis - Πολύ μικρή η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τρίτη, 30 Απρίλιος 2019

Κάτω από τις έξι μονάδες κινείται πλέον η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr σχετικά με τις ευρωεκλογές. Ωστόσο κρίσιμος παράγοντας παραμένουν οι αναποφάσιστοι που ξεπερνουν το19% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 17,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%. «Εξαϋλώνονται» τα ποσοστά τριών σημερινών κοινοβουλευτικών κομμάτων και συγκεκριμένα του Ποταμιού (0,5%), των ΑΝΕΛ (0,3%) και της Ένωσης Κεντρώων (1,3%). Κάτω από το 3% κινούνται επίσης η Ελληνική Λύση (2,5%), η Λαϊκή Ενότητα (1,1%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,1%) και η Πλεύση Ελευθερίας (1%).

Ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος έχουν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων είναι τόσο υψηλό, που θα μπορούσε να επιφέρει ριζική ανατροπή της εικόνας. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 31,4%, με το 19,2% να δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Όπως προκύπτει από τις συσπειρώσεις, η ΝΔ έχει χτυπήσει «ταβάνι» αγγίζοντας ποσοστό 76%. Μόλις 13% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές εμφανίζεται σήμερα στο κομμάτι της αδιευκρίνιστης ψήφους και μόνο το 7% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι για την αδιευκρίνιστη ψήφο 30% και για τους αναποφάσιστους 18%. Είναι χαρακτηριστικό πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 42%.

•   ψαλίδα 5,9 για ευρωεκλογές (από 9,5 την τελευταία φορά)

•  19% οι αναποφάσιστοι (η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ)

•  71%: στην υπόθεση Novartis εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα (16%: είναι σκευωρία εναντίον τους)

•  65%: δεν θα τιμωρηθούν τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και αν αποδειχθεί η εμπλοκή τους (27%: θα τιμωρηθούν)

•  43%: θετική για τη χώρα η πρόταση για απονομή Νόμπελ στον Αλέξη Τσίπρα (36%: αρνητική)

•  33%: στις ευρωεκλογές θα ψηφίσω με γνώμονα την οικονομία, 30%: για να στείλω πολιτικό μήνυμα, 22% τα ευρωπαϊκά θέματα, 9%: τα πρόσωπα των ευρωψηφοδελτίων.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή