από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Νέα δημοσκόπηση «δείχνει» ανατροπή στις εθνικές εκλογές - Στο μισό η διαφορά από τον Μάρτη του 2017

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Πέμπτη, 02 Μάιος 2019

Νέο κλείσιμο ψαλίδας για τις εθνικές εκλογές δείχνει νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis με τη διαφορά να βρίσκεται στο μισό από το Μάρτη του 2017. Στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει, συνεχίζοντας την πτώση που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις από τον Μάρτιο του 2017 και φτάνοντας σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο.

Στα χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης η ψαλίδα που κλείνει στο 6,5% για τις εθνικές εκλογές από 6,7 την τελευταία φορά. Στο 49% διαμορφώνεται η συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο 84% αυτή της ΝΔ και το 38% θέλει νέες εκλογές με απλή αναλογική αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές (26%: κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, 16%: κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ).

Πλέον η διαφορά βρίσκεται στις 6,5 μονάδες με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 27,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,7%. Όπως και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, έτσι και στις εκτιμήσεις για τις εθνικές εκλογές οι αναποφάσιστοι αναμένεται με την τελική στάση τους να καθορίσουν και το αποτέλεσμα, οδηγώντας ενδεχομένως και στην ανατροπή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται να προκαλεί πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα, καθώς  στους 13 νομούς της Μακεδονίας η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4,2 μονάδων στους υπόλοιπους νομούς της χώρας. 

Τρίτο κόμμα, στην πρόθεση ψήφου, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 7,3% και τέταρτο το ΚΚΕ με 6,2%. Η Χρυσή Αυγή, όπως και στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, εμφανίζει πτώση στα ποσοστά της, συγκεντρώνοντας 4,3%, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), το οποίο πιάνει πλέον το όριο του 3% για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα εκτός Βουλής μένουν τρία κόμματα που σήμερα βρίσκονται στο κοινοβούλιο: Η Ένωση Κεντρώων (2,2%), το ΠΟΤΑΜΙ (1,1%) και οι ΑΝΕΛ (0,3%). Ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία η δημοσκοπική κατάρρευση είναι παταγώδης.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή