από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου δείχνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Μέγαρο Μαξίμου

Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός βάζει ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών για το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, δίνοντας χαρακτήρα ψήφου εµπιστοσύνης στις επιλογές του ελληνικού λαού
Δευτέρα, 13 Μάιος 2019

Τα «γκάλοπ» που κάνει η κυβέρνηση κατά την επαφή της µε τον κόσµο στις ανοιχτές συγκεντρώσεις και στις περιοδείες των στελεχών της στην περιφέρεια επιτρέπουν στο Μέγαρο Μαξίµου να αισιοδοξεί ότι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα διαψεύσει τελικώς τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων και τις προσδοκίες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός πως οι τελευταίες µετρήσεις της κοινής γνώµης δείχνουν πως περιορίζεται η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δηµοκρατία (η µέτρηση της Αlco για το Open, µάλιστα, προσδιορίζει τη διαφορά στις 5,9 µονάδες, χωρίς να έχουν «µετρηθεί» οι εξαγγελίες του Ζαππείου), η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι δηµοσκοπικές προβλέψεις θα διαψευστούν, όπως συνέβη και το 2015.

Αλλωστε, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, οι δηµοσκοπήσεις που διενεργεί η ίδια η κυβέρνηση -και δεν βλέπουν το φως της δηµοσιότητας- δίνουν µία άλλη εικόνα για τη δυναµική του κυβερνώντος κόµµατος.

Στην τελική ευθεία

Οπως και να ’χει, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας εξασφαλίσει -χωρίς αρχικώς να το έχει επιδιώξει- την ανανέωση της εµπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του, ετοιµάζεται εντατικά για την τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός µε νωπή την ψήφο εµπιστοσύνης, και µάλιστα µε αυξηµένη τη δύναµη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, επιστρέφει στο πρόγραµµα των περιοδειών του για τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις σε µεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ηπειρο, θα ακολουθήσουν νησιά, θα επιστρέψει στην Κρήτη για συγκέντρωση στο Ηράκλειο, θα ανέβει στη Λάρισα, θα µιλήσει οπωσδήποτε στη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει µε ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα. Στο µεταξύ, ο πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει στη Βουλή -που αποδείχθηκε για ακόµη µια φορά πως αποτελεί για τον ίδιο προνοµιακό πεδίο- για την ψήφιση της σηµαντικής ρύθµισης των 120 δόσεων σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία, αλλά και για τη νοµοθέτηση του κοινωνικού πακέτου µόνιµων µέτρων που θα ενισχύσει τη µεσαία τάξη, τους πιο αδύναµους, τους συνταξιούχους, τις επιχειρήσεις αλλά και υψηλότερα εισοδήµατα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καθόλου τυχαία, έβαλε ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, δίνοντας χαρακτήρα ψήφου εµπιστοσύνης στις επιλογές του ελληνικού λαού. Για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, το αποτέλεσµα της ευρωµάχης θα έχει περισσότερες από µία αναγνώσεις τη νύχτα της 26ης Μαΐου. Ο στόχος του Μαξίµου είναι µία νίκη στις ευρωκάλπες, ακόµη κι αν αυτή είναι οριακή, κάτι που θεωρητικά θα συνιστούσε θρίαµβο για µία κυβέρνηση που έχει εφαρµόσει µνηµόνιο, ενώ 4,5 χρόνια πριν εξελέγη για να το καταργήσει.

Οµως, ακόµη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα ∆ηµοκρατία, αυτό δεν θα θεωρηθεί αποτυχία για το Μαξίµου και την Κουµουνδούρου, υπό την προϋπόθεση ότι η διαφορά δεν θα είναι µεγαλύτερη από 5-6 µονάδες. Την ώρα που η αξιωµατική αντιπολίτευση κάνει χρήση δηµοσκοπήσεων που έδειχναν τη διαφορά ακόµη και στις 15 µονάδες, µία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ µε κάτω από 5 µονάδες δεν θεωρείται «καθαρή».

Αντιθέτως, πιθανότατα από το Μαξίµου θα ερµηνευθεί ως µήνυµα για εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης να δείξει τον καλύτερό της εαυτό για να της δοθεί και µία τρίτη ευκαιρία. Μάλιστα, σε µια τέτοια περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να επιδιώξει να µεταθέσει το πρόβληµα στη Νέα ∆ηµοκρατία, που είχε τοποθετήσει τον πήχη των ευρωεκλογών στα ύψη, εκτιµώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί εκλογική συντριβή. Εως ότου φθάσουµε στη µεθεπόµενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ξεδιπλώσει ολόκληρη την προεκλογική του καµπάνια υπέρ των «πολλών», σύνθηµα που θα αποτυπωθεί και στα σποτ που θα µεταδοθούν σε social media και τηλεοράσεις.

Βούλα Κεχαγιά/ethnos.gr

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή