από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από την δημοσκόπηση του Τριανταφυλλόπουλου - Το απόλυτο ντέρμπι την Κυριακή

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Τρίτη, 21 Μάιος 2019

Πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής και η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το zougla.gr καταδεικνύει πως η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας συρρικνώνεται στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να προηγείται μεν, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει πολλά περιθώρια ενίσχυσης της συσπείρωσής του αυτά τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η Χρυσή Αυγή, εισπράττοντας την αποκαλούμενη «αντισυστημική ψήφο» και με ισχυρό ποσοστό, είναι ξεκάθαρα στην τρίτη θέση, ακολουθώντας το διαφαινόμενο ρεύμα που παρατηρείται γενικότερα στην Ευρώπη με την αισθητή (δημοσκοπικά πάντα) αύξηση των ποσοστών της Ακροδεξιάς.

Το τρίτο συμπέρασμα που εξάγεται από τη μέτρηση αυτή αφορά το ΚΙΝΑΛ, του οποίου η εκλογική επιρροή συρρικνώνεται δραματικά, με τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ να απορροφώνται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) όσο και από τη ΝΔ (σε μικρότερο βαθμό).

Τα «μικρά» λεγόμενα κόμματα αθροιστικά συμπληρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό επιτείνοντας τη διασπορά της ψήφου, φαινόμενο που δικαιολογείται σε ευρωεκλογές, αφού η ψήφος είναι περισσότερο «χαλαρή» και προσφέρεται για «ψήφο διαμαρτυρίας».

Στην έρευνα που διεξήγαγε το zougla.gr ψήφισαν 1.012 πολίτες από 17 ετών και άνω (έγκυρα ψηφοδέλτια). Η μέτρηση άρχισε την 14η Μαΐου και ολοκληρώθηκε την 20ή Μαΐου 2019. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν σύμφωνα με τα επίσημα απογραφικά στοιχεία ως προς τον γενικό πληθυσμό. Η ψήφος των πολιτών σταθμίστηκε επίσης αναφορικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2015 (Σεπτέμβριος).

Πρόθεση ψήφου για τις εκλογές της Κυριακής

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 26,7% των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία δηλώνει πως θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 23% τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έχει διαμορφωθεί στο 3,7%. Είναι, δηλαδή, ρευστή και επί της ουσίας κινείται στα ανώτερα όρια του στατιστικού σφάλματος. Οι ευρωεκλογές προσφέρονται για κατάθεση στην κάλπη «ψήφου διαμαρτυρίας». Είναι, δε, προφανές πως η διάθεση του ψηφοφόρου είναι περισσότερο «χαλαρή».

Με αυτήν την έννοια εξηγείται το εξαιρετικά ενισχυμένο ποσοστό που συγκεντρώνουν τα μικρά λεγόμενα κόμματα. Το ποσοστό αυτό αθροιστικά αγγίζει το 22%, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των ψηφοφόρων. Εννοείται πως, λογικά, σε συνθήκες εθνικών - βουλευτικών εκλογών το ποσοστό αυτό θα είναι αισθητά μικρότερο. Είναι, ωστόσο, ενδεικτική των διαθέσεων της κοινωνίας αυτή η μεγάλη διασπορά της ψήφου.

Στην τρίτη θέση τώρα έρχεται η Χρυσή Αυγή, με διογκωμένο ποσοστό της τάξεως του 9,7%, ενώ ακολουθεί στην τέταρτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 5,2% και στην πέμπτη το ΚΚΕ με 5%.

Ένα επιπρόσθετο ερώτημα που θα απαντηθεί ωστόσο μόνον από την κάλπη της Κυριακής είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τελικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Πάνος Καμμένος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον Στρατό και στην Εκκλησία και ιδιαίτερη απήχηση σε περιοχές της περιφέρειας, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας. Στις μετρήσεις εμφανίζεται συνήθως με χαμηλά ποσοστά της τάξεως του 1,6% με 1,8%, αλλά στην τελική αναμέτρηση καταφέρνει να «πιάσει» το εκλογικό μέτρο. Οι εκλογές της Κυριακής θα δείξουν αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τα καταφέρουν και αυτήν τη φορά, να συγκεντρώσουν δηλαδή ένα ικανό ποσοστό που θα τους προσφέρει προοπτική για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση ΕΔΩ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή