από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Μητσοτάκης: ένα ψέμα ανά 12 λέξεις…

Ο Μητσοτάκης στην Ζαχαρέα

Ο Μητσοτάκης στην Ζαχαρέα

Παρασκευή, 24 Μάιος 2019 11:44

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR, σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα τι θα κάνει με τη 13η σύνταξη που δίνει ο Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Αρα, εγγυώμαι τις 12 συντάξεις, οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες, διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου με τον κ. Τσίπρα». Στη φράση αυτή, εντοπίζει κανείς 3 ψέματα και βγάζει 1 συμπέρασμα:

Ψέμα 1 - «Δεσμεύομαι στους Ελληνες ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου».

Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη δημόσια το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ) «για την ποιότητα της δουλειάς και την τόλμη με την οποία εκφράζει τις ιδέες του», χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου». Το ΚΕΦιΜ προωθεί την ιδέα της εξοικονόμησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου.

Πέρα από αυτό, όμως, και πέρα από την επικοινωνιακή ανάγκη της στιγμής για προεκλογικές κορόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενσωματώσει τη μείωση του αφορολογήτου στο πρόγραμμά του (όπως είχε κάνει και με τις περικοπές στις συντάξεις που τελικά ακύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ). Το παραδέχτηκε ο ίδιος, κατά την ομιλία του στην 83η ΔΕΘ, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε «μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που ισχύει μέχρι σήμερα».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σήμερα μέχρι 9.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 0%, το λεγόμενο «αφορολόγητο». Δείτε πόσο ωραία το διατύπωσε ο κειμενογράφος του Μητσοτάκη: Υιοθέτησε το 22% που ζητά το ΔΝΤ από το πρώτο ευρώ (δηλαδή, την πλήρη ακύρωση του αφορολογήτου), σαν να ισχύει ήδη και, μετά, περιχαρής εξήγγειλε τη «μείωσή» του στο 9%! Ποιανού; Του μηδενικού στην πραγματικότητα, για εισοδήματα έως 9.000 ευρώ! Με απλά λόγια, στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υπάρξει ήδη η μείωση του αφορολογήτου...

Ψέμα 2 (και συμπέρασμα)– «Αρα εγγυώμαι τις 12 συντάξεις».

Φυσικά και οι «12 συντάξεις» που δήθεν εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστούν σοβαρές περικοπές, ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, όπως ακριβώς ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ (την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε στη συνέχεια). Η Ν.Δ. έχει ενσωματώσει την περικοπή των συντάξεων στο πρόγραμμά της και χρειάζεται αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για τις άλλες εξαγγελίες που έχει κάνει. Αρα, είναι ψέμα η εγγύηση των 12 συντάξεων, ακόμα και αν δεν εφαρμοστούν τα εφιαλτικά σχέδια περί ασφαλιστικού Πινοσέτ, που επίσης διαλαλούν τα στελέχη της Ν.Δ., υπερήφανα. Που θα εφαρμοστούν, φυσικά...

Συμπέρασμα; Με Μητσοτάκη θα καταργηθεί η 13η σύνταξη. Οταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι εγγυάται μόνον τις 12 συντάξεις.

Ψέμα 3 – «σήμερα δεν είναι εγγυημένες, διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου με τον κ. Τσίπρα».

Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο (από άποψη πολιτικού θράσους) ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προσπαθεί, μέσα σε 14 λέξεις, όχι μόνο να κρύψει την αλήθεια για τον εαυτό του, αλλά και να πετάξει λάσπη στον αντίπαλό του, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα:

Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των συνταξιούχων εξαγγέλθηκαν και υλοποιούνται, γιατί πολύ απλά έχει ήδη εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αρα, έτσι όπως πάει η οικονομία με τον Τσίπρα, αποδεδειγμένα είναι απολύτως εγγυημένες και οι 13 συντάξεις.

Είναι σαφές ότι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ισχύσει καμία μείωση αφορολογήτου. Το μέτρο θα ακυρωθεί, όπως ακριβώς ακυρώθηκαν και οι περικοπές στις συντάξεις. Αρχισαν να το υπονοούν ήδη και τα στελέχη της Κομισιόν. Δεν είναι εξαγγελία. Είναι πραγματικότητα. Δεν τη βλέπεις μόνον αν δεν θέλεις.

Ο Μητσοτάκης χρεώνει στον Τσίπρα ότι θα μειώσει το αφορολόγητο ενώ ο ίδιος προωθεί τη μείωσή του, ως στοιχείο «σωστής» δημοσιονομικής πολιτικής. Την πρόθεσή του για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» (έτσι λέγεται κομψά η μείωση του αφορολογήτου), ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάς την έχει αποκαλύψει ήδη από το 2017, όταν -σε εκδήλωση της «διαΝΕΟσις»- είπε: «Αρα, μια δημοσιονομική πολιτική που να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος του περιορισμού των δαπανών και του λελογισμένου περιορισμού των φόρων, κατά την άποψή μου, είναι μια πολιτική που πρέπει να προκρίνεται σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Και, τώρα, δείτε την απόσταση μεταξύ πολιτικής ρητορικής και πραγματικότητας:

● Η αρχική τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Αρα εγγυώμαι τις 12 συντάξεις, οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες διότι θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου με τον κ. Τσίπρα».

● Ομως, στην πραγματικότητα, είναι:

Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Δεν εγγυώμαι ούτε καν τις 12 συντάξεις, σε αντίθεση με τον Τσίπρα που εγγυάται τις 13 και παραπάνω, διότι θα την ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου.

Τι χωρίζει τις δύο φράσεις; Τρία ψέματα και ένα συμπέρασμα.

ΥΓ.: Τρία ψέματα σε 36 λέξεις. Σημαίνει: 1 ψέμα ανά 12 λέξεις! Δεν το λες κακό...

* Δημοσιογράφος – οικονομολόγος

efsyn.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή