από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Μ. Σταθόπουλος: Από την συναινετική πρόταση Καλογήρου κερδίζει η δικαιοσύνη και η κοινωνία

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος

Παρασκευή, 31 Μάιος 2019

Ως μια μεγάλη ευκαιρία, για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία, περιέγραψε τη συναινετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν ακαδημαϊκός, Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Στην ίδια συνέντευξη, πήρε εξάλλλου ξεκάθαρη στάση για το αν έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει την περίοδο αυτή σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία».

Αναλυτικά, «η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου δίνει μια διέξοδο και θα μπορούσε, αν υπάρξει συναίνεση σε αυτήν την επικείμενη διαδικασία, να περάσει ένα μήνυμα, και στους δικαστές και σε ολόκληρη την κοινωνία: ότι η πολιτική εξουσία δεν θέλει να ελέγξει (...) είναι μια μεγάλη ευκαιρία», επεσήμανε ο κ. Σταθόπουλος, χωρίς να κρύψει την επιστημονική του άποψη για την επίμαχη Συνταγματική Διάταξη, η οποία, όπως ανέφερε, «έχει υποστεί δικαιολογημένη κριτική από δικαστικές ενώσεις κ.α., γιατί δίνει την ευκαιρία στην πολιτική εξουσία να επηρεάσει, αν το θέλει. Θα έπρεπε να είναι στις προς αναθεώρηση Συνταγματικές Διατάξεις».

Σε κάθε περίπτωση και κατά την άποψη του έγκριτου νομικού, «το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία (...) δεν είναι αντισυνταγματικό». Η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί και κατά το Σύνταγμα προβλέπεται ότι αυτή έχει την αρμοδιότητα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο έγκριτος νομικός. Ευχήθηκε πάντως να συνεργάζονταν πάντοτε τα δύο μεγάλα κόμματα στην επιλογή αυτή.

«Με εξέπληξε πολύ ευχάριστα αυτή η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, που έδειξε ότι είναι ένας σοβαρός και συνετός υπουργός, που άλλαξε το σκηνικό», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και συνέχισε: «Μολονότι ο αρμόδιος επί της Δικαιοσύνης, τομεάρχης της ΝΔ έδωσε αρνητική απάντηση, θα ευχόμουν να ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ -αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής του- και να δώσει πράσινο φως σε μια συναινετική διαδικασία, από την οποία θα κερδίσει η Δικαιοσύνη και θα κερδίσουμε όλοι».

Καταλήγοντας ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε με έμφαση ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα κόμμα η διαδικασία, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από το ΚΙΝΑΛ (...) Η ως τώρα διαδικασία είναι αναμφισβήτητα αξιόπιστη και σε αυτή την τελευταία φάση θα άξιζε τον κόπο να γίνει αυτή η συναινετική διαδικασία την οποία πρότεινε ο κ. Καλογήρου».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή