από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Το σχέδιο του Βενιζέλου που εξόργισε την Φώφη Γεννηματά

Βενιζέλος και Γεννηματά

Βενιζέλος και Γεννηματά

Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2019

Η καρατόμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Φώφη Γεννηματά ήταν προαποφασισμένη.

Ο αυτόνομος ρόλος και η αυτοδύναμη πολιτική παρουσία του πολυπράγμονα Ευάγγελου Βενιζέλου είχε προκαλέσει νευρική κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε δεχθεί εισηγήσεις για τη διαγραφή του, αλλά η ίδια επέλεξε το τάιμινγκ, καθώς και τον τρόπο απομάκρυνσής του για να αποφύγει τους κραδασμούς.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει πριν από τις Ευρωεκλογές, τότε σίγουρα θα επιχειρούσε να προκαλέσει διασπαστικές κινήσεις στο ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι δεν του απέμειναν και πολλοί υποστηρικτές τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και σε επίπεδο στελεχών.

Τώρα, παραμονές εθνικών εκλογών, τα περιθώρια αντίδρασης των λεγόμενων Βενιζελικών είναι ελάχιστα και εκφράστηκαν με τις παραιτήσεις ελάχιστων υποψήφιων βουλευτών που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν καμία τύχη να εκλεγούν.

Το σχέδιο του Βενιζέλου που εξόργισε την Φώφη Γεννηματά έχει σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πίεζε προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να δεσμευτεί το ΚΙΝΑΛ προεκλογικά για κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια η Φώφη Γεννηματά δεν είναι αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική, αλλά δεν επιθυμούσε να διαμορφώσει ο Βενιζέλος τους όρους συνεργασίας. Είχε αποφασίσει μέχρι τις εθνικές εκλογές να υπερασπιστεί την αυτοδύναμη πορεία του ΚΙΝΑΛ και οι μετεκλογικές συνεργασίες να διαμορφωθούν με τους δικούς της όρους. Ο Βενιζέλος από την πλευρά του επεδίωκε να παίξει κεντρικό ρόλο και να κλείσει από τώρα τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για να εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά στην υποστήριξη της δικής του υποψηφιότητας για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Τελικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπαιξε και έχασε. Η Φώφη τον πετάει εκτός Βουλής, ενώ δεν έχει καμία τύχη να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με δεδομένη την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα επιδιώξει να στηρίξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο στο οποίο θα συναινεί και το ΚΙΝΑΛ.

Γι’ αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε την ψυχραιμία του κατηγορώντας την Φώφη Γεννηματά ότι έχει μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κίνηση αποπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου, η Φώφη Γεννηματά παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο.

Οι συνεργάτες της δηλώνουν ότι πρόκειται για επίδειξη πυγμής, αλλά οι ψύχραιμοι στην Χαριλάου Τρικούπη μιλάνε για κίνηση απελπισίας.

Το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να βυθιστεί στην εσωστρέφεια παραμονές της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.

Δεν αποκλείεται οι ψήφοι του να λεηλατηθούν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Η κρίση στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά ανεβάζει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατοχυρώνεται πλέον δικαιωματικά ως η μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Ακόμα και αν το ΚΙΝΑΛ κρατήσει κάποιες δυνάμεις εμφανίζοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 6% στις εκλογές, την επόμενη είναι σίγουρο ότι θα διαλυθεί, αφού πολλοί από τους βουλευτές δεν επιθυμούν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ενώ κάποιοι άλλοι την προεξοφλούν.

Αυτό σημαίνει ότι η κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον λεγόμενο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο θα είναι απόλυτη.

kontranews.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή