από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ικανοποίηση Βορειοηπειρωτών για την τροπολογία Αχτσιόγλου - Κατρούγκαλου

Βορειοηπειρώτες

Βορειοηπειρώτες

Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2019

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας η αναθεώρηση των κριτηρίων χορήγησης σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες ομογενείς. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας «ΟΜΟΝΟΙΑ» ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο που εισήγαγαν τη σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και «σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85)».

Εξάλλου, σε επιστολή της προς τους δημότες του Δήμου Δρόπολης, η ΔΕΕΕΜ Ομόνοια ανακοινώνει ότι η παρέμβαση του Δημάρχου Δρόπολης κ. Αχιλλέα Ντέτσικα, Δημάρχου Φοινηκαίων κ. Λεωνίδα Χρήστου καθώς και του βουλευτή της περιοχής κ. Βαγγέλη Τάβου, για την αναθεώρηση των κριτηρίων χορήγησης σύνταξης του ΟΓΑ προς τους ομογενείς μέσω της επιστολής που εστάλη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα «στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία». Με την τροπολογία αναφέρει η ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» μειώνονται τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες που έχουν την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η διακοπή ακόμα και η μη χορήγηση σύνταξης, γεγονός που συνέβαινε μέχρι τώρα».

Όπως αναφέρει η «Ομόνοια» προηγήθηκαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα ενώ «κατά την από 21 Μαΐου 2019 συνάντηση της ηγεσία της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, ανακοινώθηκε εκ μέρους του υπουργού ότι εξετάζεται να κατατεθεί τροποποιητική διάταξη σχετικά με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες της εθνικής μειονότητας».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή