από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αν δεν σκέφτεστε τους εαυτούς σας, τουλάχιστον σκεφτείτε τον αγώνα που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Γιάννης Μπενίσης

Ο Γιάννης Μπενίσης

Σάββατο, 22 Ιούνιος 2019

 Αξιόλογοι επικοινωνιολόγοι και αναλυτές έχουν εντοπίσει κάποια από τα λάθη της προεκλογικής, επικοινωνιακής στρατηγικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ένα από αυτά είναι η υπερ - έκθεση του Αλέξη Τσίπρα με τέτοιον τρόπο ώστε δόθηκε η εντύπωση πως η προεκλογική μάχη δόθηκε από ένα και μόνο πρόσωπο. Κακά τα ψέματα. Η μεγάλη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πολιτικού φορέα του οποίου η κομματική βάση είναι αναντίστοιχη της εκλογικής του βάσης και της κοινωνικής του επιρροής, είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός παράγοντας συνοχής του λεγόμενου "κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ". 

Και ενώ η ανυπαρξία του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη (αλλά αυτή είναι μία κουβέντα που από εδώ θα την ανοίξουμε μετά τις εκλογές), πολλά είναι τα στελέχη εκείνα του κομματικού ή του ευρύτερα κυβερνητικού μηχανισμού τα οποία έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να βάζουν εμπόδια στον δύσκολο αγώνα που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας ενάντια στο πολιτικό προσωπικό του "χθες" και τα δομημένα συμφέροντα, ενός αγώνα που έγινε δυσκολότερος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Κακά τα ψέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ήδη ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να το προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού. 

Ωστόσο, υποθέσεις όπως για παράδειγμα εκείνη των μετατάξεων στη Βουλή, που οδήγησαν τη "συγγνώμη" (αφού η ζημιά είχε γίνει) και την απόσυρση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκάλεσαν τελικά νέα πλήγματα στο πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Αλέξης Τσίπρας. Αλλά δεν είναι οι μόνες.

Και άλλες υποθέσεις σηκώνουν σκόνη, κουρνιαχτό και λερώνουν, τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων, το λεγόμενο "ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς". Ασύλληπτες προχειροδουλειές που δημιουργούν τελικά λανθασμένες εντυπώσεις για ολόκληρη την κυβέρνηση, κάνουν ακόμη και τον αδαή να αναρωτιέται πως ο Αλέξης Τσίπρας αντέχει τόση μοναξιά στο πλαίσιο της μάχης που δίνει ώστε να ανακόψει την παλινόρθωση της Δεξιάς και την έλευση του νεομητσοτακισμού.  Διότι όταν μία κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ απέναντί, πρέπει όλοι οι μετέχοντες στο σύστημα διακυβέρνησης να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να μην δίνουν λαβές.

Σε μία συγκυρία που τα λάθη είναι ανεπίτρεπτα για παράδειγμα, ο σύντροφος της Ρένας Δούρου, Γιάννης Μπενίσης, αποφάσισε, την προκήρυξη του έργου "Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας” από την ΕΥΔΑΠ, ενός έργου της τάξης των 325 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία προκήρυξη που βγήκε τις ημέρες των ευρωεκλογών και δημοσιεύθηκε την επομένη (27/5/2019), με την προθεσμία υποβολής των προσφορών να λήγει την 1η Ιουλίου και το άνοιγμα των φακέλων στις 7 Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα; Τα ΜΜΕ που στηρίζουν Μητσοτάκη κρέμασαν τον Γιάννη Μπενίση στα «μανταλάκια». Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Κρέμασαν, για μία ακόμη φορά στα μανταλάκια, μία ολόκληρη κυβέρνηση. 

Ο Γιάννης Μπενίσης απάντησε στα σχετικά δημοσιεύματα, εξέδωσε και μία... προειδοποιητική ανακοίνωση εν όψει της λήξης της θητείας του (Διαβάστε ΕΔΩ), αλλά τι έμεινε; Έμειναν τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ των εφοπλιστών - κουμπάρων των Μητσοτάκηδων να αλαλάζουν για τις διαδικασίες που ακολουθούνται λίγο πριν από τις εκλογές. Αποφάσεις σαν αυτή που πήρε ο Γιάννης Μπενίσης έδωσαν για άλλη μια φορά την αφορμή στους Κουρτάκηδες της ενημέρωσης και όχι μόνο να επιχειρήσουν να λερώσουν και να τραυματίσουν το "ηθικό πλεονέκτημα" της κυβέρνησης Τσίπρα. Αλλά δεν είναι μόνο πολιτικό το ζήτημα. Αποφάσεις σαν κι αυτή προκάλεσαν ήδη σοβαρά ερωτήματα στους γνώστες ζητημάτων που άπτονται της προκήρυξης του συγκεκριμένου έργου, έστω και αν η ΕΥΔΑΠ ξεκαθαρίζει πως "πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία τώρα ξεκινά, με ευμενέστερους όρους για την εξασφάλιση συμμετοχής πολλών εταιρειών. Δεν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στην όλη διαδικασία"

Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο σαν να πρόκειται για "μπεκάτσες στη μέση της κυνηγετικής περιόδου", τότε οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να προϋπολογίζουν τις αντιδράσεις στις ενέργειές τους. 

Πραγματικά είναι κρίμα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει σκληρό αγώνα κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, έναν αγώνα ως ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης, την ίδια στιγμή κάποιες προχειρότητες, ας το γράψουμε κομψά, να εκθέτουν τελικά τον πρωθυπουργό που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Λοιπόν για να τελειώνουμε: Όσοι δεν σκέφτονται τους εαυτούς τους, ας σκεφτούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον δύσκολο αγώνα που δίνει.  

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή