από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Σάλος: Με πτυχίο δι’ αλληλογραφίας ο νέος διοικητής της ΕΥΠ - Για γέλια και για κλάματα ο θίασος του Μητσοτάκη

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

Τρίτη, 06 Αύγουστος 2019 15:18

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η κυβέρνηση τα βιογραφικά των προσώπων που στελεχώνουν το νέο επιτελείο εθνικής ασφάλειας της χώρας, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ και τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το θέμα.

Πέντε μέρες, λοιπόν, μετά τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε τελικά το βιογραφικό του, δίνοντας στη δημοσιότητα και τα αναλυτικά βιογραφικά των τριών υποδιοικητών της ΕΥΠ (Βασίλειος Γκρίζης, Διονύσης Μελιτσιώτης, Αναστάσιος Μητσιάλης), καθώς επίσης και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου, υποστηρίζοντας ότι «διαθέτουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούν οι θέσεις τους».

Οσον αφορά τον κ. Κοντολέοντα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, «τo 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ». Σύμφωνα λοιπόν με το βιογραφικό, πρόκειται για σπουδές εξ αποστάσεως. Οσον αφορά την αόριστη περιγραφή της θέσης διευθυντικού στελέχους σε «εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας», πρόκειται βέβαια για την εξής μία ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας: την G4S.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η επιλογή του κ. Κοντολέοντος από τον πρωθυπουργό «εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα σε μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους», επισημαίνοντας ότι «ο διορισμός ενός πρώην στελέχους ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην ηγεσία μιας υπηρεσίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, δεν προσφέρει την παραμικρή εγγύηση για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του».

Επιπλέον ζητούσε τη δημοσιοποίηση του πλήρους βιογραφικού του, διατυπώνοντας ερώτημα σχετικά με το «αν ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη κατέχει ή όχι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοιχείο αναγκαίο για τη συγκεκριμένη θέση». Και καλούσε τον πρωθυπουργό «να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες εξηγήσεις και να αποσύρει τον κ. Κοντολέοντα από τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ», καταλήγοντας ότι «η ασφάλεια και το κύρος της χώρας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν έρμαιο των ανεύθυνων επιλογών του κ. Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα το left.gr επικαλέστηκε χθες καταγγελίες νομικών και συνδικαλιστών αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες στην ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας G4S όπου ήταν κορυφαίο στέλεχος μέχρι πρότινος ο κ. Κοντολέων. Ειδικότερα σύμφωνα με το left.gr νομικοί και συνδικαλιστές «επιβεβαίωσαν τόσο την πρακτική της ανάθεσης του έργου σε υπεργολάβους (κατά κύριο λόγο ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες) στους οποίους οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μπλοκάκι αλλά παραμένουν και ως μισθωτοί στην G4S», ενώ «κατήγγειλαν σωρεία αυθαιρεσιών, όπως η μη καταβολή υπερωριών. Εργαζόμενοι έχουν υπολογίσει ότι η απώλεια για κάθε εργαζόμενο φτάνει τα 1.500 ευρώ τον χρόνο»...

Γιάννης Μπασκάκης/ efsyn.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή