από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αποκάλυψη «βόμβα»: Άλλαξε η κυβέρνηση κι έδωσαν πίσω το διαβατήριο στον Μαρινάκη - Συγκλονιστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2019

Συγκλονιστικό είναι το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας piperata.gr.

Διαβάστε το ολόκληρο: 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν αποκλειστικά τα Piperata.gr, αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, κι αφού ακολούθησαν οι κρίσεις στις 24 Ιουλίου 2019, καθώς και οι αλλαγές σ’ όλη την ηγεσία του σώματος, μετά από νέο αίτημα του Βαγγέλη Μαρινάκη, η διεύθυνση διαβατηρίων της ελληνικής αστυνομίας φέρεται να έλαβε απόφαση και να επέστρεψε στον εφοπλιστή το διαβατήριο.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Και το ερώτημα είναι τι μπορεί να άλλαξε προς όφελος του εν λόγω εφοπλιστή, πέρα από την κυβέρνηση, τα πρόσωπα στην ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ., ή και τον επικεφαλής της διεύθυνσης διαβατηρίων; Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ απολύτως! Ίσα – ίσα που στις 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι 27 κατηγορούμενοι, προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ειδικότερα, τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι της αλλοίωσης αποτελεσμάτων (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα).

Την ίδια ώρα, μία σειρά από άλλες υποθέσεις, όπως είναι αυτή για το ναρκόπλοιο «Noor1», το οποίο μετέφερε 3 τόνους ηρωίνης στην Ελλάδα, εξακολουθούν να εκκρεμούν ή και να εξελίσσονται σε βάρος του ιδίου ή και στενών συνεργατών του, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί «μπράβοι» του. Για παράδειγμα, ο καταδικασμένος για φόνο Μ.Στ., ο οποίος επιτέθηκε προ εβδομάδων, μετά την αλλαγή κυβέρνησης και ηγεσίας στο υπουργείο Προ.Πο., κατά της συζύγου τού προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και τέως υπουργού, την γνωστή ποινικολόγο, Έλενα Τζούλη. Και μάλιστα, παρουσία του αφεντικού του, κάνοντας θρασύδειλη επίδειξη αλαζονείας, μιντιακής και οικονομικής εξουσίας, απειλώντας το ζεύγος Καμμένου ακόμη και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς «τα πράγματα άλλαξαν»…

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Το φθινόπωρο του 2018, από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ., είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο από τον εφοπλιστή, μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία τέθηκε σε βάρος του ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Συγκεκριμένα, με εισαγγελική  διάταξη είχε απαγορευθεί στον εφοπλιστή και σε τρεις συνεργάτες του η έξοδός τους από την Ελλάδα, μετά από δίωξη που του απαγγέλθηκε για την υπόθεση «Noor1».

Όμως, η εν λόγω εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.  Κατόπιν αυτών, ο εφοπλιστής ζήτησε από την ελληνική αστυνομία να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, αλλά το αίτημά του δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Τον Δεκέμβριο του 2018, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε απόφαση επί της αίτησης αναστολής, η οποία και απορρίφθηκε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους επισήμαιναν μάλιστα ότι η πρόβλεψη του  Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα, γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διαφυγής στο εξωτερικό και ιδίως σε τρίτες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της δίκης του προσφεύγοντα.

Το ΣτΕ, λοιπόν, έκρινε ότι δεν μπορεί να χορηγήσει αναστολή και να επιστραφεί το διαβατήριο στον κύριο Μαρινάκη, καθώς το περιοριστικό αυτό μέτρο δεν αφήνει στην διοίκηση το περιθώριο της συμπεριφοράς του ατόμου ή της εκτίμησης αν τα πραγματικά πραγματικά  δεδομένα κάθε περίπτωσης συνιστούν ή όχι λόγους δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, το ΣτΕ απέρριψε και τον ισχυρισμό ότι δεν  μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί, καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας και κατά το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Έτσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το φθινόπωρο του 2018 μπορούσε να ταξιδεύει μόνο εντός Ευρώπης και δη προς χώρες «Σένγκεν», κάνοντας χρήση της αστυνομικής ταυτότητας. Για αυτό στην πραγματικότητα και ο εφοπλιστής έστειλε μόνο του τον γιο του Μιλτιάδη στη Νέα Υόρκη για να χτυπήσει το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο για εταιρεία που εισήχθη σε αυτό τον Απρίλιο του 2019.

Όμως, όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι, ειδικά οι Ολυμπιακοί, αλλά και πάμπολλοι οπαδοί άλλων ομάδων, πολιτικά, δικαστικά, νομικά και δημοσιογραφικά πρόσωπα, γενικά παράγοντες του δημόσιου βίου, είδαν τη νύχτα της 28ης Αυγούστου, τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός να πανηγυρίζει στα αποδυτήρια μαζί με τους παίκτες της ομάδας του, την σπουδαία διασυλλογική αλλά και ελληνική νίκη επί της Κράσνονταρ μέσα στη Ρωσία. Πολλοί απόρησαν τότε για το πως μπόρεσε και ταξίδεψε σε μια χώρα, όπως η Ρωσία, για την οποία χρειάζεται ακόμη και βίζα.

Μάλιστα, ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων», μίλησε στα αποδυτήρια στους παίκτες, στις κάμερες του ξένου Τύπου και ανακοίνωσε την πρόθεση του για «γενναίο πριμ» σε περίπτωση που η ελληνική ομάδα ολοκλήρωνε το έργο της, κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως συνέβη μία εβδομάδα μετά.

Όλο το υπόλοιπο βράδυ, αλλά και την επόμενη μέρα, τα σχόλια στα social media έδιναν και έπαιρναν, για το «πως βρέθηκε στη Ρωσία», αν ξεκίνησε «η εύνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», το ρόλο που «παίζει ο Χρυσοχοΐδης», ακόμη και για το «εργολαβικό» που έχουν κληθεί να φέρουν σε πέρας τα νέα πρόσωπα σε ΕΛ.ΑΣ και δικαιοσύνη. Ώσπου, βγήκε μία «βολική» για πολλούς φήμη, η οποία ήρθε και κατεύνασε τα πνεύματα: Ο Μαρινάκης, απέκτησε βρετανικό διαβατήριο και πλέον μπορεί να ταξιδεύει με αυτό εκτός Ευρώπης και «Σένγκεν».

Ίσως θα μπορούσαν -δεν ξέρω σίγουρα- τα πράγματα να είχαν έτσι… Γιατί, δεν γνωρίζω πόσο εύκολο θα ήταν ακόμη και για έναν Μαρινάκη να αποκτήσει αγγλικό διαβατήριο, ειδικά αυτή την εποχή…

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή