από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ξεσηκωμός στην κοινωνία για το έκτρωμα που φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη - Το νέο αναπτυξιακό καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2019

Κριτική στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ασκούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι με το συνδυασμό των αλλαγών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τη διαιτησία, «επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ενδεικτικά ότι «η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων».

Αναλυτικά, αναφέρεται:

«Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

- Καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης:

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.

Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς. 

- Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ' ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες. 

- Καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα: Η επέκταση και η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων αναιρούνται.

Μια επιχείρηση θα μπορεί να αποκλίνει και από κλαδική συλλογική σύμβαση που έχει επεκταθεί. 

Συγχρόνως, ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

- Δημιουργείται έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων.

Διαιτησία

- Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

- Οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.

Με τον συνδυασμό των παραπάνω, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται. Η σημασία, δε, των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων. 

Αδήλωτη εργασία

- Μειώνει το πρόστιμο για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου.

- Ταυτόχρονα καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη για αναγνώριση και καταβολή ενσήμων τριών μηνών αναδρομικά στον αδήλωτο εργαζόμενο.

- Ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι. Στην πράξη οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν με αδήλωτους εργαζόμενους και εφόσον τους πιάσει ο έλεγχος θα τους προσλαμβάνουν νόμιμα χωρίς να επισείεται καμία ιδιαίτερη τιμωρία.

Συνδικαλιστικός νόμος

- Κάνει λόγο για δημιουργία Μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.

- Αποτελεί παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις και θα καταστεί σαφές ποιοι περιορισμοί τίθενται στη δράση των τελευταίων.

- Δίνεται δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας - και για την κήρυξη απεργιών - που μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη απόφασης για απεργία ή να δημιουργήσει ζητήματα πιέσεων και χειραγώγησης.

Καθυστέρηση δεδουλευμένων αποδοχών 

- Τροποποιεί διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όριζε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη, να πάρει επίδομα ανεργίας και να διεκδικήσει αποζημίωση.

- Τώρα το διάστημα μη καταβολής δεδουλευμένων ορίζεται ρητά σε 2 μήνες και όχι νωρίτερα. Με τον ισχύοντα νόμο μονομερής βλαπτική μεταβολή μπορεί να θεωρηθεί και πολύ μικρότερη καθυστέρηση. 

Μερική απασχόληση

- Προβλέπει προσαύξηση 12% στο ωρομίσθιο για κάθε ώρα υπέρβασης του ωραρίου μερικής απασχόλησης.

- Το μέτρο από μόνο του δεν έχει αξία αν δεν υπάρχει έλεγχος της υποδηλωμένης εργασίας. Για να εντοπιστούν οι υποδηλωμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και όχι απαξίωση του ΣΕΠΕ.

- Δεδομένης δε της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μοιάζει κυρίως με επικοινωνιακή απόπειρα καλλωπισμού των αρνητικών εργασιακών ρυθμίσεων και όχι με ρύθμιση ουσίας. 

- Για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε αυξημένο πρόστιμο στις περιπτώσεις παραβίασης του ωραρίου εργαζομένου μερικής απασχόλησης.

Μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων για την αδήλωτη εργασία

- Το Μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων για όλες τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Το μητρώο που θέλει να φτιάξει η ΝΔ είναι υποπερίπτωση του παραπάνω και φανερώνει ότι αντιλαμβάνεται ως μόνη παράβαση της εργατικής νομοθεσίας την αδήλωτη εργασία.

Αναβάθμιση ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης

- Η ΝΔ, σε ένα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, και ενώ κάνει συνέχεια δηλώσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας, εισαγάγει ένα πρόσθετο βάρος για τις επιχειρήσεις, βάζοντάς τες να δηλώνουν ξανά στοιχεία που έχουν δηλώσει σε άλλες πλατφόρμες 

- Η ορθή δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να κινηθεί στην εξασφάλιση διαλειτουργικότητας (κάτι που προωθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ)

- Η διάταξη δεν ορίζει καμία κύρωση προς τις επιχειρήσεις σχετικά με την εργατική νομοθεσία.»

Ξεσηκωμός στην κοινωνία

Στο μεταξύ σφοδρές αναμένονται οι αντιδράσεις στο έκτρωμα που φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη, με το σύνολο της κοινωνίας και τα συνδικάτα να αντιδρούν.

Ήδη, με συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τρίτη (17 Σεπτέμβρη 2019), στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, απαντούν στο πολυνομοσχέδιο ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το οποίο καλεί σε κλιμάκωση με απεργία τις μέρες που θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση, δίνει γη και ύδωρ στους "επενδυτές" με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. «Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων», σημειώνει. Και προσθέτει ότι ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που «σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους».

Το ΠΑΜΕ επισημάνει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει:

«- Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστείθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.

- Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

- Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

- Την θέσπιση "ηλεκτρονικού μητρώου" και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

- Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγη στον ΟΜΕΔ

- Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!

- Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης

- Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”.

- Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή