από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Γ. Ραγκούσης: «Δεν θα προτείναμε 12 βουλευτές στους 300 με πλήρη δικαιώματα, αν φοβόμασταν την ψήφο των αποδήμων»

Ο Γιάννης Ραγκούσης

Ο Γιάννης Ραγκούσης

Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει πλήρη δικαιώματα στους Έλληνες του εξωτερικού με 12 βουλευτές στους 300 και θα μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Θα διαψευστεί η κυβερνητική προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών» δήλωσε επιπλεόν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  και κατήγγειλε παρερμηνεία της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λέμε ό,τι λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δε φοβόμαστε τη ψήφο των ομογενών και απόδειξη είναι ότι δίνουμε 12 βουλευτές που θα μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών που θα καθορίζεται από τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα είναι βουλευτές με πλήρη δικαιώματα καθώς θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα στηρίζουν προτάσεις μομφής και θα ψηφίζουν νομοσχέδια. Δίνουμε μία πανίσχυρη εκπροσώπηση των ομογενών που θα μπορούν να ρίχνουν κυβερνήσεις» τόνισε ο κ.Ραγκούσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Επιπλεόν πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τη βασική αρχή του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της επιτροπής της Βενετίας, η οποία αναφέρει ότι στις περιπτώσεις χωρών που έχουν μεγάλους πληθυσμούς πολιτών στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, φαίνεται καταλληλότερο ένα σύστημα προκαθορισμένου αριθμού αντιπροσώπων που θα εκλέγονται από τους πολίτες εξωτερικού. Μία λύση που έχει υιοθετηθεί από Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο Γ. Ραγκούσης, η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις.

«Είναι ανακριβέστατη η κυβερνητική ερμηνεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Αυτή τη στιγμή η διαφορά που έχει το ΚΚΕ από τις κυβερνητικές προτάσεις είναι χαώδης. Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι πολύ πιο κοντά στις δικές μας. Το ΚΚΕ υιοθετεί τη λογική του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κυβέρνηση λέει ότι όλοι όσοι είναι στους εκλογικούς καταλόγους σήμερα και όσοι δυνητικά μπορούν να εγγραφούν σε αυτούς με βάση το δίκαιο του αίματος, θα ψηφίζουν. Είναι εκατομμύρια δυνητικά με βάση την πρόταση Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Μακάρι να αλλάξει κατεύθυνση του πώς το πηγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και να βρεθεί λύση».

«Δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους ομογενείς σε κομματικά παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής κατάστασης» τόνισε ο Γ. Ραγκούσης και χαρακτήρισε εθνικά ανεύθυνη την προσέγγιση της ΝΔ καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης των εκλογικών συσχετισμών.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή