από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Δεν έχει σπάσει απλά τη σιωπή του: Ο Καραμανλής βγαίνει από τα μετόπισθεν της πολιτικής και ετοιμάζει το μεγάλο come back

Ο Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως βγαίνει από τα μετόπισθεν της πολιτικής και επανέρχεται στο προσκήνιο με δημόσιες παρεμβάσεις
Πέμπτη, 07 Νοέμβριος 2019

Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει απλώς σπάσει τη σιωπή του, αλλά επιστρέφει στην πολιτική σκηνή και αυτό φροντίζει πλέον να το κάνει καθαρό με τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Τελευταία τέτοια παρέμβαση πραγματοποίησε χθες με κεντρική ομιλία του στην 35η επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπήκε αναλυτικά στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, προτιμώντας να μιλήσει ως Ευρωπαίος πολιτικός, αναφέρθηκε σε θέματα όπως το Brexit, η διεθνής ασφάλεια, οι εμπορικοί πόλεμοι, η κλιματική αλλαγή, οι κοινωνικές ανισότητες και η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ προχώρησε και σε ένα ήπιο θετικό σχόλιο για την κυβέρνηση του κόμματός του υποστηρίζοντας ότι «δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά» για το θέμα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Παράλληλα τοποθετήθηκε για το προσφυγικό δηλώνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη», ενώ, συντασσόμενος με την κεντρική γραμμή της Ν.Δ., εστίασε στον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες. Οι συμφωνίες επαναπατρισμού πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα. Αυτό θα λειτουργήσει, επίσης, ως αντικίνητρο για τους παράνομους μετανάστες», ότι «στόχος μας θα πρέπει να είναι η ελεγχόμενη μετανάστευση», καθώς και ότι «οι παράνομοι διακινητές πρέπει να διώκονται από τον νόμο».

Ωστόσο έβαλε το ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις, λέγοντας ότι «όλα τα παραπάνω δεν λύνουν το πρόβλημα. Το αναβάλλουν, ίσως επί του παρόντος να το ανακουφίζουν, μπορεί ακόμη και να το αποσύρουν περιστασιακά από την κεντρική ειδησεογραφική προβολή. Αλλά στην πραγματικότητα, εκτός εάν αντιμετωπιστούν οι θεμελιώδεις αιτίες του φαινομένου, θα εξακολουθήσει να μας στοιχειώνει. Η φτώχεια, η στέρηση, οι πολιτικές αναταραχές, οι εθνοτικοί, εμφύλιοι και φυλετικοί πόλεμοι είναι οι βαθύτερες ρίζες του προβλήματος» και επισήμανε ότι «για όσο εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, σε απεγνωσμένη αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση. Είναι αυτονόητο ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μια πρόκληση πρωτόγνωρων διαστάσεων ως προς την επένδυση που πρέπει να γίνει και την οικονομική βοήθεια, τον συντονισμό και την ηγεσία».

Υπέδειξε έτσι και στη σημερινή κυβέρνηση ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος, την ώρα που η Ν.Δ. προεκλογικά αξιοποιούσε το προσφυγικό προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση και επένδυε εκλογικά στο ακροατήριό της εμφανιζόμενη να έχει τη... μαγική λύση που περνάει μέσα από τη γνωστή ατζέντα του νόμου και της τάξης.

Τέλος ο Κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «πιθανό ταραξία στην ευρύτερη περιοχή» αναφορικά με την εισβολή της στη Συρία και την προκλητική στάση της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Του Γιάννη Μπασκάκη/ efsyn.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή