από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Σκάνδαλο Novartis: Ο Άρειος Πάγος ζητά να αφαιρεθεί η δικογραφία από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς

Novartis

Novartis

Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2019

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας προκειμένου, με αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας για τη Novartis, να ανατεθεί αυτή σε ειδικούς εφέτες ανακριτές.

Η υπόθεση στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και κάποιες πτυχές της έχουν διαβιβαστεί μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι οι Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, και ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης, σύμβουλος πρώην υπουργών για το φάρμακο, σε ανακριτές κατά της διαφθοράς, καθώς έτσι ορίζει ο νόμος Ν. 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις.

Και ενώ αναμφισβήτητα το σκάνδαλο της Novartis είναι από τις υποθέσεις που υπάγονται στον 4022, ο κ. Πλιώτας προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να παρακάμψει έτσι τους ανακριτές που έχουν αναλάβει τις δικογραφίες για Φρουζή και Μανιαδάκη, οι οποίοι όμως όντως έχουν καθυστερήσει.

Αυτή η καθυστέρηση βέβαια δεν αφορά την κ. Τουλουπάκη, η οποία έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι η αναβάθμιση της υπόθεσης σε επίπεδο Εφετών πιθανώς έχει στόχο να πάρει μέρος της δικογραφίας από τα χέρια της.

Ο κ. Πλιώτας στο έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Μωραΐτακη, ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας των εφετών, ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση και να προχωρήσει ταχύτερα η διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πλιώτα θα πρέπει η μεγάλη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis να ανατεθεί σε 2-3 ή και περισσότερους εφέτες αν κριθεί αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί γρήγορα η δικαστική έρευνα.

nooz.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή