από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Διπλωματικό θρίλερ με τον Χαφτάρ στην Αθήνα

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ

Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2020

Έφτασε πριν από λίγο στην Αθήνα ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ. Αύριο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα επισκεφθεί και την ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάφταρ είχε συναντηθεί στην Βεγγάζη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ως προς τη μη νομιμότητα των δύο μνημονίων τα οποία υπέγραψε η λιβυκή κυβέρνηση με την Τουρκία.

Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας. Στην είσοδο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας τον περίμενε ο Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν ιδιωτική και διήρκεσε μόλις 10 λεπτά - παρών ήταν και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης στις 20:30, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ στις 13:00 την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη Βουλή. Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα συναντηθεί επίσης -νωρίτερα, την ίδια ημέρα- με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής.

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Το βράδυ της Πέμπτης θα δειπνούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους Τασούλα και Διακόπουλο, ενώ είχε ήδη ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή