από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου «αδειάζουν» τον Μηταράκη για το προσφυγικό

Ο Νότης Μηταράκης

Ο Νότης Μηταράκης

Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2020

Σύσκεψη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης επιδόθηκε ψήφισμα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου, οι οποίοι αιτούνται την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές με καλύτερες συνθήκες.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους», τόνισε ο Νότης Μηταράκης μετά τη σύσκεψη με Περιφερειάρχη και Δημάρχους. Μια δήλωση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τη στάση των αιρετών, καθώς το ψήφισμα που επιδόθηκε ήταν ενάντια στις νέες δομές.

Επιπλέον επισήμανε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Νότης Μηταράκης, εξήγησε, επίσης, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης. «Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

Δήμαρχος Χίου: Δεν συμφωνήσαμε για κλειστές δομές - Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες

«Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, παραμένουμε στις θέσεις μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σε σχέση με τη δήλωση Μηταράκη ότι «συμφωνούν» με τις κλειστές δομές στα νησιά, υπογράμμισε ότι δεν συμφώνησαν γι’αυτό και εμμένουν στο πλαίσιο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου που μιλά για μια μόνο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης, δυναμικότητας έως 500 ατόμων.

Διαψεύδει τον Μηταράκη και ο Δήμαρχος Δυτικης Λέσβου

Διαψεύδει τη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα ότι συμφώνησαν κυβέρνηση και αιρετοί στα κλειστά κέντρα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Με αφορμή τις διάφορες «εκτιμήσεις» σχετικά με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας των αιρετών της Λέσβου στο Μέγαρο Μαξίμου και για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και ανησυχία στους δημότες, ανακοινώνεται:

«Καμία συμφωνία δεν υπήρξε για κλειστή δομή οπουδήποτε στη Λέσβο. Καμία δέσμευση, καμία παρέκκλιση από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους. Καμία κυβίστηση, καμία πλαγιολίσθηση, κανένα στρογγύλεμα.

Καμία νέα δομή, κλειστή ή ανοιχτή πουθενά στο νησί. Απλά και καθαρά λόγια».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή