από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία του Eurogroup

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 10 Απρίλιος 2020

Η δημιουργική ασάφεια της γλώσσας του κειμένου θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες όταν θα αρχίσει η συμφωνία να υλοποιείται, αναφέρουν πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση

Η συμφωνία του Eurogroup είναι κατώτερη των περιστάσεων, σχολιάζουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα 540 εκατομμύρια ευρώ είναι ένας φάκελος που υπολείπεται  πολύ από τις ανάγκες της κρίσης για άμεση υποστήριξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η πιστοληπτική γραμμή του ESM για 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής. Η δε δημιουργική ασάφεια της γλώσσας του κειμένου θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες όταν θα αρχίσει η συμφωνία να υλοποιείται. Με αυτά τα δεδομένα, για τη χώρα μας, η ύπαρξη του περιθωρίου που δίνουν τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, αποδεικνύεται ζωτική, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο. Μεσοπρόθεσμα, η δημιουργία ενός μεγαλου Ταμείου Ανασυγκρότησης με κοινά εργαλεία χρηματοδότησης θα αποτελέσει το μόνο δρόμο για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής συνοχής».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι χώρες του Νότου είχαν δύο επιλογές. Ή να τορπιλίσουν μια κακή συμφωνία τώρα, για να πάνε σε σύνοδο κορυφής ή να υποχωρήσουν, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη γύρω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Επέλεξαν το δεύτερο και προσωρινά θα στηριχτούν κυρίως στην ΕΚΤ, την ΕΤΕΠ και το πρόγραμμα SURE. Μένει να δούμε αν έπραξαν ορθά.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή