από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Ο Αγγελής μπήκε παράνομα στο γραφείο της Τουλουπάκη...»

Novartis

Novartis

Πέμπτη, 14 Μάιος 2020

Αιχμηρή για τις προθέσεις και τις πράξεις των εισαγγελέων που κατήγγειλαν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις κατά τη διερεύνηση πολύκροτων υποθέσεων, παρέμεινε και στη χθεσινή της κατάθεση στην προανακριτική η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Κατηγόρησε ειδικότερα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή πως μπήκε παράνομα στο γραφείο της Ελ. Τουλουπάκη προκειμένου να αποσπάσει, απουσία της εισαγγελέως Διαφθοράς, υλικό από τον υπολογιστή, λέγοντας μάλιστα ψέματα πως του το ζήτησε η ίδια (η Ξένη Δημητρίου).

«Ακόμη και οι κατασχέσεις στους κατηγορούμενους γίνονται με όλες τις εγγυήσεις, ακόμη και αν ήθελε να την ελέγξει για κάτι, θα έπρεπε να την είχε καλέσει. Με συνεννόηση και ηρεμία να του δείξει το υλικό», φέρεται να απάντησε στη σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλα. «Οχι μόνο ήταν παράνομο αυτό που έκανε, αλλά είπε και ψέματα ότι του το ζήτησα εγώ» πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητοι»

Οπως έγινε γνωστό, η κ. Δημητρίου επανέλαβε και στη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής ότι τόσο ο Ι. Αγγελής όσο και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Ράικου ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν απέναντί της για παρεμβάσεις και πιέσεις από την πλευρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ούτε εγγράφως ούτε καν προφορικά.

«Ηξεραν ότι είμαι τελείως ανεξάρτητη και ότι δεν είχαν κανένα λόγο να φοβούνται…» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ηξεραν ότι δεν έχω φάει με τον Παπαγγελόπουλο όπως έλεγαν δημοσιεύματα για τη Ράικου. Θα με είχε απειλήσει κάποιος και θα έτρωγα μαζί του; Ανεξαρτησία δεν είναι απλά αυτό που λέει το Σύνταγμα, αλλά η εσωτερική ανεξαρτησία από τα πάντα, να είσαι μακριά και την ίδια ώρα να είσαι μέσα στην κοινωνία».

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως ο Ι. Αγγελής υπέβαλε αίτηση στο προεδρείο της προανακριτικής προκειμένου να εξεταστεί σε αντιπαράσταση με την Ξένη Δημητρίου, κατηγορώντας την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για «ψευδείς» και «αντιφατικές» δηλώσεις, σχετικές με τους χειρισμούς του στο παραδικαστικό και στην υπόθεση Φλώρου.

Στο κείμενό του παραθέτει αποσπάσματα δημοσιευμάτων και ειδικότερα το σημείο στο οποίο η κ. Δημητρίου φέρεται να δηλώνει ότι «ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τότε επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, αγνόησε στοιχεία τόσο για το παραδικαστικό κύκλωμα όσο και για την υπόθεση Φλώρου […]

Είχε και άλλες υποθέσεις. Για παράδειγμα το παραδικαστικό. Μετά από δική μου πίεση έγιναν κατ’ οίκον έρευνες. Υπήρχε ένα υλικό που “μιλούσε” και στο οποίο υπήρχαν εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί. Του το είπα. “Πρέπει να προχωρήσεις και να υπάρξουν αποτελέσματα. Αν δεν είναι καθαροί αυτοί τότε αλλοίμονό μας. Οι άνθρωποι αυτοί δικάζουν, παίρνουν αμοιβές…” Ο κ. Αγγελής δεν ενδιαφέρθηκε. Οπως και για την υπόθεση Φλώρου…».

Χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω «παντελώς ψευδή», ο ίδιος ζητά να κληθεί από την προανακριτική για διευκρινίσεις παρουσία της κ. Δημητρίου, στην οποία και καταλογίζει «αγωνιώδη» προσπάθεια να αποδομήσει την προσωπικότητά του, προκειμένου, όπως σημειώνει στο κείμενό του, «να αποφύγει τις εμφανέστατες ποινικές της ευθύνες».

Η αντίδραση της Ξένης Δημητρίου αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής, οπότε και συνεχίζεται η μαραθώνια κατάθεσή της (υπενθυμίζεται πως ξεκίνησε στις 30 Απριλίου). Σημειώνεται πως σήμερα θα προσδιοριστεί, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η ημερομηνία της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου. Πιθανόν να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαΐου, καθώς εκπνέει και η σχετική προθεσμία.

Στο μεταξύ, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν χθές την κυβερνητική πτέρυγα για «παραποίηση στοιχείων» και «διαστρέβλωση της αλήθειας» σχετικά με τις (προχθεσινές) αναφορές της Ξένης Δημητρίου για τους χειρισμούς του Π. Αθανασίου στις υποθέσεις offshore εταιρειών τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ.

«Δημιουργία εντυπώσεων»

Είχαν προηγηθεί κύκλοι της Ν.Δ., που είχαν ήδη αμφισβητήσει τις σχετικές πληροφορίες, εκτοξεύοντας αντίστοιχες κατηγορίες. Ανέφεραν συγκεκριμένα πως στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας Δ. Μαρκόπουλος κατήγγειλε «τη στάση όσων βουλευτών διοχετεύουν σε ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ψευδείς πληροφορίες», ενώ, επικαλούμενος τα Πρακτικά, φέρεται να υποστήριξε πως οι δηλώσεις της Ξ. Δημητρίου αλλοιώθηκαν προκειμένου κάποιοι να επωφεληθούν επικοινωνιακά.

«Αυτό γίνεται για πολλοστή φορά με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ντροπή. Καλούμε ως πλειοψηφία σε καταδίκη τέτοιων πρακτικών. Τα fake news δεν χωράνε εδώ», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κ. Δημητρίου στη χθεσινή της κατάθεση «αναίρεσε πλήρως τα όσα ανέφερε για τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου» και διευκρίνισε συγκριμένα: «[…] δεν ανέφερα για υπόθεση τριών βουλευτών πρώην υπουργών της Ν.Δ. για offshore. Ανέφερα ότι υπάρχει υπόθεση για offshore, άσχετη υπόθεση για τους βουλευτές της Ν.Δ. που δεν ξέρω τι αφορούσε…».

«Η κ. Δημητρίου επανέλαβε και σήμερα όσα κατέθεσε χθες περί της απόκρυψης για τρία συναπτά έτη από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παν. Αθανασίου φακέλων για offshore και εμπλοκή τριών πολιτικών προσώπων της Ν.Δ.» επέμειναν αντίθετα οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πίσω από τον τεχνητό θόρυβο της Ν.Δ. βρίσκεται η προσπάθεια αποδόμησης των συντριπτικών στοιχείων που κατέθεσε και σήμερα η κ. Δημητρίου» υπογράμμισαν, τονίζοντας πως «η Ν.Δ. μπροστά στην ομοβροντία των αποκαλύψεων της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο της Novartis επιλέγει τη γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης και της παραποίησης των στοιχείων και της αλήθειας».

 

 

 

efsyn.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή