από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αλέξης Τσίπρας: «Ανοσία της αγέλης στην οικονομία είναι το σχέδιο της ΝΔ»

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας

Δευτέρα, 18 Μάιος 2020

Ανοσία αγέλης στην οικονομία το σχέδιο της Ν.Δ. να επιβιώσουν οι ισχυροί και όσοι δεν μπορούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα κλείσουν και θα αναλάβουν οι ισχυροί τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα στην οικονομία λόγω της πανδημίας και την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει την εργασία όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε το φόβο ότι θα οδηγηθούμε σε "μισή εργασία και μισό μισθό άρα και μισή ζωή. Με φοβίζει επίσης η θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασία χωρίς να μπουν κανόνες".

Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει το μαξιλάρι ασφάλειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της εργασίας. Φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε γενικευμένα λουκέτα στην αγορά αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να μην το αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

"Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που μίλησα κατά την επίσκεψή μου στο κέντρο της Αθήνας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα ενοίκια τους ενώ κατοχυρώνεται σιγά σιγά κατώτατος μισθός στα 533 ευρώ είναι πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό που θεσμοθετήσαμε εμείς που ήταν 650 που μας ασκούσαν κριτική ότι δεν ήταν αρκετός."

Ανοσία αγέλης στην οικονομία το σχέδιο της Ν.Δ. να επιβιώσουν οι ισχυροί και όσοι δεν μπορούν θα κλείσουν και θα αναλάβουν οι ισχυροί.

Ιδιαίτερα ο χώρος της εστίασης αλλά και όσοι ασχολούνται με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Σε όλο τον κόσμο και εδώ δόθηκε προτεραιότητα στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές αλλά η διαφορά είναι ότι σε άλλες χώρες επιδότησαν την εργασία και όχι την ανεργία όπως εδώ.

Η Δανία έδωσε το 70% άλλες το 80% του μισθολογικού κόστους προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να στηριχθεί και η προσφορά και η ζήτηση. Και οι επιχειρηματίες και οι πολίτες να έχουν χρήματα να ξοδέψουν.

Η κρίση εδώ θεωρήθηκε ως ευκαιρία για να κατοχυρωθούν ντε φάκτο ιδέες που είχαν και πριν. Όπως η εκ περιτροπής εργασία υπήρχε ή οι ιδέες για την Τράπεζα εργαζομένων «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους ήταν παλιές ιδέες του ΣΕΒ και άλλων.

Εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη νέα γενιά "Φοβάμαι ότι θα μιλάμε για μια ολόκληρη χαμένη γενιά. Τουλάχιστον δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο σε αυτούς τους νέους ανθρώπους.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια πρώτη παρουσίαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τη στήριξη της αγοράς, του τουρισμού και της κοινωνίας. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο Μένουμε Όρθιοι 2 ενώ προανήγγειλε το αναλυτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ΔΕΘ.

"Στόχος μας να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και μέσα από αυτή την προστασία θα επέρθει και η στήριξη της οικονομίας" ανέφερε μεταξύ άλλων.

"Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια εχθρική στάση προς τη νέα γενιά. Η υπουργός Παιδείας επαναφέρει παρωχημένες αντιλήψεις όπως τη βάση του 10, ή εν μέσω πανδημίας εισαγάγει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία κ.α." Αν η κυβέρνηση επιβάλει μέτρα σε σύγκρουση με τη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα θα "την πατήσει". Πολλές κυβερνήσεις πιο ισχυρές έχουν αποτύχει στο παρελθόν σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή