από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι κινήσεις της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία - Χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ

Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020

Με την Τουρκία να αυξάνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδαη ελληνική διπλωματία αναμένεται να κλιμακώσει τις στρατηγικές της κινήσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου (Star) πως η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ αναλάβει ακόμη και στρατιωτική δράση, εάν χρειαστεί. Στο ίδιο μήκος κύμματος κίνηθηκε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εγκαταλείπει σταδιακά τη διπλωματική ρητορική και αρχίζει να εντάσει στρατιωτικούς όρους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον δρόμο της Ευρώπης, προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Συγκεκριμένα,  ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, στις οποίες επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αφορά πλέον την Ελλάδα, αλλά την ίδια την Ευρώπη.

Τις επόμενες ημέρες, το ζήτημα θα τεθεί και στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ από τον Νίκο Δένδια, ενώ δεν αποκλείεται να μπει από τον κ. Μητσοτάκη και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε γίνει στην τελευταία διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Τότε, η Ελλάδα κατάφερε πράγματι ν’ αποσπάσει μια ομόθυμη και καθαρή καταδίκη της Τουρκίας, ενώ ενθαρρυντική για τα δίκαια της Αθήνας ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα κινείται σταθερά σε τρεις πυλώνες:

- Διεθνές Δίκαιο

- Συμμαχίες με την «ισχυρή» Δύση

- Δυνατότητα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων με κάθε τρόπο

Η στρατηγική της Αθήνας βασίζεται ξεκάθαρα στο τρίπτυχο των δικών της δυνάμεων, του ευρωπαϊκού παράγοντα και των συμμαχιών που οικοδομεί στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία έχουν στη διπλωματική σκακιέρα δύο ακόμη κινήσεις: η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάιο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (9 Ιουνίου) σε συνδυασμό με το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. Επίσης, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 16 και 17 Ιουνίου.

Για την Ιταλίας και την Αιγύπτου η Αθήνα έχει ξεκάθαρο στόχο: Συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ, η οποία θ’ αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. 

Παράλληλα, όσον αφορά στο Ισραήλ, είναι δεδομένο πως τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και προφανώς έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή