από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Αγιά Σοφιά - Η «προφητική» προειδοποίηση του Τσίπρα στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ταγίπ Ερντογάν

Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2020

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Αλέξη Γεωργούλη (που είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κατέθεσαν «επείγουσα ερώτηση» στην Κομισιόν, ζητώντας την αποτροπή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστήριου Τουρκίας «που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, μετατρέποντας σε τζάμι την Αγία Σοφία, ένα μνημείο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας».

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα: «Η κίνηση αυτή, εκτός από μια απαράδεκτη πρακτική που ήδη έχει καταδικάσει η ίδια η UNESCO και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Josep Borrell, αποτελεί και απόφαση με μια βαθιά πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό και μια σειρά άλλων αποδεικνύουν τη σταθερή ισλαμοποίηση που το κόμμα του κ. Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά προσπαθεί να επιβάλει, καταργώντας το κοσμικό κράτος της Τουρκίας που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Με επιστολή του   ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (και πρώην ΥΠΕΞ) Γιώργος Κατρούγκαλος, θα θέσει τα εν λόγω ζητήματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Προφητική» προειδοποίηση Τσίπρα σε Ερντογάν

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεδομένου ότι υπάρχει στην ατζέντα Ερντογάν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και, επομένως, «κακώς δηλώνουν αιφνιδιασμένοι στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ».

Αναφέρονται μάλιστα στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρωθυπουργός, τον Δεκέμβριο του 2017, σε επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Μαξίμου: «Ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί, για παράδειγμα, να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντίστοιχα, κακώς κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφιά» καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αρχίσει ήδη τις σχετικές προειδοποιήσεις για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν τη «γραμμή» που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον τελευταίο χρόνο.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή