από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας

Οι άξονες για παραγωγική ανασυγκρότηση και δίκαιη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2021
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016

Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσιάζει το βράδυ ο πρωθυπουργός που στηρίζεται στο δίπτυχο «δίκαιη ανάπτυξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλύσει τους άξονές του στις 8 το βράδυ, σε εκδήλωση στο Μουσείο Ακροπόλεως με θέμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες:

• την παραγωγική ανασυγκρότηση

• το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και στα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνγκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα , που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Στο ταμείο αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Τσίπρας, κατά κύριο λόγο, θα αναφερθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και οι συνέργειες με την Κομισιόν, καθώς και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται.

O Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τρεις στρατηγικούς άξονες με ορίζοντα την επόμενη πενταετία, έως το 2021, θέτει μετά την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Πρόκειται για την ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και το ζήτημα της λειτουργίας των θεσμών, όπως αυτό έχει ανοίξει μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Την Παρασκευή το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη των παραγωγικών υπουργών προκειμένου να προετοιμάσουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνονται το πακέτο Γιούνκερ -ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα- το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, η αναπτυξιακή τράπεζα, η Παρευξείνια Τράπεζα κ.λπ.

Στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται αυτή την περίοδο ξεχωρίζουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Ιονία Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Τέμπη, Μορέας) και το μετρό Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προετοιμάζει τα πρότζεκτ της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας (Κυψέλη - Ζωγράφου) της επέκτασης του τραμ, μεγάλων ενεργειακών έργων και προγραμμάτων για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσω του ΕΣΠΑ.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή