από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ισχυρό μήνυμα Τσίπρα
Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 12:22

Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ακούγονται διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι ο Γιούνκερ πιστεύει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Εξάλλου, εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β' αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β' εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ άλλων τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τους Έλληνες».

Ο κ.Γιούνκερ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό για το κουράγιο και την αποφασιστικότητά του και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Γνωστοποίησε τέλος ότι το μεγάλο θέμα της σημερινής συνάντησης έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην Ελλάδα. Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας. Επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, αυτή τη φορά όχι τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είναι κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

 

Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.

 

Ελπίζω, αλλά είμαι και βέβαιος, ταυτόχρονα, ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας επιλογές, σε παρόμοια δύσκολες στιγμές πέρυσι, με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και από εδώ και στο εξής, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας.

 

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Φυσικά, κύριε Πρωθυπουργέ, την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα. Και στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολύ συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουμε τις γωνίες και να ρυθμίσουμε τα πράγματα.

 

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι βεβαίως ικανοποιητική. Και θα ήθελα να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις, απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι΄ αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου.

 

Όπως έλεγα και προ ολίγου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, δεν είναι τίμημα το οποίο καλείται να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και με τον όρο «Βρυξέλλες», μέσα σε αυτό τον όρο, εμπερικλείονται διάφορες έννοιες. Εγώ μπορώ να σας πω ότι οργίζομαι όταν βάζουμε στο ίδιο καλάθι τον όρο «Βρυξέλλες» με τον όρο «Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Εγώ θα ήθελα, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Και φυσικά εργαζόμαστε για τους Έλληνες που είναι εδώ παρόντες.

 

Όμως, εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, και εγώ προσωπικά, εργαζόμαστε για τους νέους, γι αυτούς που αποτελούν την ελπίδα, τη μελλοντική γενιά για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό, διότι, εξ ορισμού, και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο, μεγάλο έθνος.

 

Και θα πρέπει, επομένως, η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα ελληνικό κράτος πιο ισχυρό, πιο καλά οργανωμένο. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ξέρω, όμως, ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Και στη συνέχεια, θα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της μετανάστευσης. Είναι η πρώτη φορά, που δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, γιατί όλα έχουν ρυθμιστεί. Όλα έχουν διευθετηθεί, αλλά δεν έχουν όλα γίνει ακόμα. Και συνεπώς, το μεγάλο αυτό θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις μου σήμερα με τον Αλέξη είναι όλο αυτό το πλαίσιο που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.

 

Και δράττομαι της ευκαιρίας, ενώπιον του Αλέξη, να εκφράσω τον βαθύτατο θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, διότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Και κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με το πιο ευαίσθητο τμήμα, το πιο ευπαθές στρώμα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να φανταστεί ή μάλλον δύσκολα φαντάζεται και αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει ο Έλληνας. Και δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλει τους Έλληνες, ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους και τη βούλησή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα.

 

Για μια ακόμη φορά ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Άλλωστε, αλλάξαμε τα πράγματα, διότι συζητήσαμε για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων και υπευθύνων. Και έχω πάρα πολλές αναμνήσεις. Κακές και πάρα πολύ καλές επίσης!

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή