από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Το Μαξίμου διαψεύδει το επικίνδυνα ψευδές ρεπορτάζ των Financial Times

Financial Times

Financial Times

Στοχευμένες διαρροές προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της Γερμανίας αποδίδει η κυβέρνηση στο δημοσίευμα των FT που αναφέρει ότι «η Μέρκελ επέπληξε για πρώτη φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό για το προσφυγικό» και ήταν «πολύ σκληρή» με αφορμή δήθεν καθυστερήσεις στην απονομή ασύλου σε πρόσφυγες.
Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016

Στοχευμένες διαρροές προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της Γερμανίας αποδίδει η κυβέρνηση στο δημοσίευμα των FT που αναφέρει ότι «η Μέρκελ επέπληξε για πρώτη φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό για το προσφυγικό»  και ήταν «πολύ σκληρή» με αφορμή δήθεν καθυστερήσεις στην απονομή ασύλου σε πρόσφυγες.  

"Βεβαίως, είναι απολύτως κατανοητή η σκοπιμότητα διαρροών, που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαιτέρα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD”, σχολιάζουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση για το δημοσίευμα των Financial Times και επικαλούνται τόσο τις δημόσιες δηλώσεις όσο και την στάση που κράτησαν στην σύνοδο στην Μπρατισλάβα τόσο η Α.Μέρκελ όσο και ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

«Στην Σύνοδο της Βιέννης οι δηλώσεις, τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου Κέρν όσο και της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από όσα το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times διαδίδει.Στην πραγματικότητα και οι δύο επικέντρωσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηριστικά. 

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit όπου αναφέρει ότι "Δεν φταίει η Ελλάδα για την κατάσταση στη Λέσβο, αλλά οι χώρες της Ε.Ε".

 

Ωστόσο, σε ότι αφορά την ουσία του ζητήματος, κύκλοι από το Μαξίμου, σημειώνουν τα παρακάτω:

 

1. Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.

 

2. Η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και από όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

 

3. Οι σχετικά αργοί ρυθμοί στην διαδικασία ασύλου οφείλονται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των κρατών μελών αλλά και της Κομισιόν στην αποστολή προσωπικού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO). Ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές προς την EASO, χωρίς, ακόμη, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, σχετική ανταπόκριση.

 

4. Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση πράγματι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της αφού, από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4000.

 

5. Αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, τόσο σε σχέση με τον διαμερισμό της ευθύνης όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, όσο και σε σχέση με την απελευθέρωση του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας, όπως προβλέπεται από την συμφωνία αυτή".

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή