από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει εντατικοποίηση των συνομιλιών, συνάντηση στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, και διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 του προσεχούς μηνός.
Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016

Την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συμφώνησαν να επαναλάβουν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο να πραγματοποιηθεί διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου, που κράτησε τέσσερις ώρες.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει εντατικοποίηση των συνομιλιών, συνάντηση στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, και διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 του προσεχούς μηνός.

Στο δείπνο, που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί ανασκόπησαν τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών και έκαναν αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στη συνεχεία, «ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση, απεφασίσθη, όπως επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη τη διαπραγμάτευση».

Στις 9 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11/1 θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12/1 θα συγκληθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, «στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ' ευχήν επιτυχία, είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».

Ένα θέλω να επαναλάβω, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τη δική μας αποφασιστικότητα και, «απ΄ ό,τι έχω διαπιστώσει, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».

Όσον αφορά στη διάσκεψη σημείωσε ότι θα είναι πολυμερής.

Σε ερώτηση, τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ' ευχή και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή