από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έπαιρναν χρήματα από την Novartis για επιθέσεις στην κυβέρνηση - Ποιοι χάνουν τον ύπνο τους

Novartis

Novartis

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις
Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2017

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει το σκάνδαλο της Novartis στο οποίο εμπλέκονται πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ένας πρώην πρωθυπουργός, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento.

Ωστόσο το σκάνδαλο, που προσομοιάζει με εκείνο των μιζών της Siemens λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη έκταση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πακτωλός χρημάτων δινόταν από την φαρμακευτική εταιρεία σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, εκδότες και δημοσιογράφους, ώστε να εξαπολύουν επιθέσεις στην σημερινή κυβέρνηση, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα που δεν προωθούσαν, αρνούνταν να προωθήσουν ή έθεταν εμπόδια στα συμφέροντα της Novartis. 

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν στις στις 12 Αυγούστου 2016 κατατέθηκε στις Αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσινγκτον, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι φέρονται να εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και οι δύο πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ακόμη κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα. Οι καταγγελίες τους σχετίζονται ακόμη και με δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας προκειμένου να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, αμοιβές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για πληρωμές σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) από τη Novartis προκειμένου να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα οι αποφάσεις των οποίων δεν ευνοούσαν την εταιρεία. Εκτός αυτού πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για ΜΜΕ που λάμβαναν πολλά χρήματα για να κάνουν έμμεση διαφήμιση στην εταιρεία. 

Όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, τα στοιχεία που θα έρθουν στη δημοσιότητα θα προκαλέσουν τεκτονικό σεισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να αποδειχθεί αν συγκεκριμένα, εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, μεσολαβούσαν ώστε ΜΜΕ και ενημερωτικές ιστοσελίδες να παίρνουν χρήματα. Τα ΜΜΕ αυτά έχουν αναλάβει εργολαβικά τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες. Τα ονόματα δε, ακόμη και δημοσιογράφων, που εμπλέκονται θα προκαλέσουν πάταγο.

Μείνετε συντονισμένοι...

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή