από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για το σκάνδαλο Novartis - Εντολή για προκαταρκτική έρευνα στον εισαγγελέα διαφθοράς

Novartis

Novartis

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο τεράστιο σκάνδαλο
Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 18:23

Εντολή για προκαταρκτική έρευνα στον εισαγγελέα διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση, αναφορικά με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και όσα το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η εντολή αφορά την αναζήτηση πιθανών ευθυνών των εμπλεκόμενων στην υπόθεση σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή κ.ά. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, στο σκάνδαλο εμπλέκονται μεταξύ άλλων ένας πρώην πρωθυπουργός και τρεις πρώην υπουργοί, ενώ στο πλέγμα της διαφθοράς φαίνεται πως συμμετέχουν εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, γιατροί, κρατικοί λειτουργοί, η επιτροπή τιμών φαρμάκων, αλλά και παρένθετες υπεράκτιες εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Γείτονα των γνωστών εκπαιδευτηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα για την υπόθεση Novartis, η φαρμακοβιομηχανία, μαζί με πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων και παράλληλα επέβαλλαν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση πλασάροντας συγκεκριμένα φάρμακα στους ασφαλισμένους σε πολλαπλάσιες τιμές σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου του 2012 είχε δοθεί υπουργική εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Η εντολή για έλεγχο, δόθηκε ώστε να ερευνηθεί το πώς παράγοντες του υπουργείου που σχετίζονται με το φάρμακο συμμετείχαν σε συνέδριο με έξοδα φαρμακευτικών. Ενώ όμως η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών, κάποιος αόρατος μεσολαβητής έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί η έρευνα σε μερικές μέρες.

Ο γενικός επιθεωρητής Μιχάλης Σαμπατακάκης υπέβαλλε πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Οι επιθεωρητές Φωτούλα Ντινάκη και Ελένη Ρίζου υπέβαλαν το δικό τους πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο περιελάμβανε αποκαλυπτικές πτυχές της υπόθεσης. Από την έρευνα προέκυψε πως κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που θα έπρεπε να μην έχουν φυσική ή άλλη σχέση με τις φαρμακοβιομηχανίες –με τις οποίες θεωρητικά είναι σε αντίπαλες πλευρές– πληρώνονταν έμμεσα από αυτές.

koutipandoras

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή