από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων - Τώρα η Άγκυρα απειλεί με πόλεμο

Ίμια

Ίμια

Τώρα η Άγκυρα απειλεί με πόλεμο
Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2017

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας όσον αφορά το ζήτημα των Ιμίων. Η μία δήλωση διαδέχεται την άλλη από την τουρκική πλευρά η οποία τραβάει το σχοινί στα άκρα ενώ οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Αποκορύφωμα των σημερινών δηλώσεων είναι αυτή που έρχεται δια στόματος του Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, βουλευτή Σμύρνης του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας. 

Μια μόλις ημέρα μετά τη θλιβερή επέτειο της κρίσης και του δυστυχήματος το 1996 στα Ίμια που κόστισε τη ζωή σε τρεις Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ο Κοτσαμπιγίκ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Με ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (δηλαδή τα Ιμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε».

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί την Ελλάδα. Σε χθεσινές αναρτήσεις του στο twitter ανέφερε: «Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο»

«Η Ελλάδα όπως και στα Ίμια προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ. «Οι βραχονησίδες Καρντάκ (δηλαδή τα Ίμια) και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με την μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα ο ίδιος ανέφερε:

«Η μη έκδοση από την Ελλάδα των πραξικοπηματιών στρατιωτών οι οποίοι συμμετείχαν προσωπικά στο πραξικόπημα και μετά πήραν το ελικόπτερό μας και διέφυγαν στην Ελλάδα δεν έχει καμιά διαφορά με τη μη έκδοση των πραξικοπηματιών δικαστών και εισαγγελέων καθώς και των άλλων τρομοκρατών του ΡΚΚ από τη Γερμανία. Αλλά γνωρίζουμε ότι η Γερμανία κάνει εσωτερική πολιτική χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματά της για τους πρόσφυγες».

«Με ποιο δικαιολογητικό δεν εκδίδονται οι πραξικοπηματίες οι οποίοι επιχείρησαν κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκίας, του Πρωθυπουργού της, κατά της δημοκρατίας, της λαϊκής βούλησης, υπάρχουν νεκροί. Ποιος άλλος λόγος πρέπει να υπάρχει για να τους εκδώσουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό», ανέφερε ακόμη.

Τούρκος υπουργός Άμυνας: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός

Η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε εν τω μεταξύ σήμερα μιλώντας στη Hurriyet Daily News ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Fikri Isik. «Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε τη συχνότητα των συνοριακών παραβιάσεων της. Από καιρό σε καιρό, αυτό οφείλεται στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καλό» επισήμανε ο Isik και πρόσθεσε:

«Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας» είπε ακόμη και κατέληξε: «Η Τουρκία, δεν θέλει να είναι εκείνη που θα κλιμακώσει την ένταση, αλλά επίσης δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Η ένταση δεν πρέπει να κλιμακωθεί».

Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά

Την ώρα που οι προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά πέφτουν βροχή, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στις 7.43 σήμερα το πρωί δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, πραγματοποίησαν 8 υπερπτήσεις πάνω από τα Ιμια και οι 2 πάνω από την Καλόλιμνο συνεχίζοντας το κύμα τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, το ένα αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 07:43 πάνω από τα Ίμια στα 25.000 πόδια στις 07:57 πάνω από τα Ίμια στα 24.000 πόδια στις 08:25 πάνω από τα Ίμια στα 17.000 πόδια στις 08:41 πάνω από τα Ίμια στα 24.000 πόδια. Το δεύτερο F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις:στις 07:59 πάνω από τα Ίμια στα 25.000 πόδια στις 08:24 πάνω από τα Ίμια στα 17.500 πόδια στις 08:27 πάνω από την Καλόλιμνο στα 16.500 πόδια στις 08:28 πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια.

Οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ο υπουργός Πάνος Καμμένος έφτασε στο σημείο όπου τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με επιβαίνοντες τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψό και Παναγιώτη Βλαχάκο προκειμένου να αφιερώνει στεφάνι στην μνήμη τους. Ωστόσο, οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. 

Σημειώνεται πως οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί από την στιγμή που ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή