από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Είναι δυνατόν;»: Περίγελος ο Μητσοτάκης στην Γερμανία - Δείτε τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017

«Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», επιγράφει εκτενές της άρθρο η Sueddeutsche Zeitung σχολιάζοντας ότι «ο όρος νέα αρχή και το όνομα Μητσοτάκης δεν μπορούν να συνδυαστούν τόσο απλά» αφού η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μια από τις πολιτικές δυναστείες που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το επίθετο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν έδινε μάχη για την προεδρία του κόμματος χρησιμοποιούσε μόνον το μικρό του, Κυριάκος. "Γνωρίζω ότι πολλοί δεν με ψηφίζουν λόγω του ονόματός μου", έλεγε τότε. Παρά ταύτα είναι όμως περήφανος να κατάγεται από την γνωστή αυτή οικογένεια». 

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν δρομολογήσουμε εγκαίρως την πολιτική αλλαγή. Αυτό όμως προϋποθέτει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Στη σημερινή του συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκ. Μέρκελ θέλει να της παρουσιάσει το σχέδιό του για την Ελλάδα.

Σε άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αρθρογράφος διερωτάται: «Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;» Η απάντησή του: Όπως διατεινόταν το 2009 ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, ότι "λεφτά υπάρχουν", έτσι και ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι εντόπισε δυνατότητες εξοικονόμησης στο δημόσιο. Εντούτοις είναι αμφίβολο εάν οι πόροι επαρκούν για την χρηματοδότηση».

Ο αρθρογράφος θεωρεί προβληματική και την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σημειώνοντας ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί καταρχήν από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την εκλογική χρονιά που διανύουμε. «Έτσι μπορεί να αναβιώσει η συζήτηση περί Grexit, την οποία ο Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Η Ελλάδα όμως δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωζώνη, εάν η ψήφος του Μητσοτάκη σε παλαιότερες ψηφοφορίες ήταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010, όταν η ΝΔ και ο ίδιος καταψήφισαν, «παρότι εξαρτιόταν από αυτή η επιβίωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. (?) Μόνον μια βουλευτής είχε το θάρρος να αντισταθεί και να ψηφίσει με ?ναι?. Η πρώην υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η αδερφή του Μητσοτάκη».

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή