από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Δ. Τζανακόπουλος: Καμία απολύτως συζήτηση για μέτρα από το 2018 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος
Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 16:14

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα για απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούνται αλήθειας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε επίσης ότι η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται και τόνισε ότι απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019.

«Εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση. Είναι πιθανό να μειωθεί. Τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν. Αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 (+3,5%). Με βάση τις προβλέψεις ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός και συμπλήρωσε ότι η παραμετροποίηση των μέτρων για το ελληνικόχρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της δεύτερης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του.

«Η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας σαφή βήματα για την ολοκλήρωση όχι απλώς της 2ης αξιολόγησης αλλά μιας ολιστικής συμφωνίας. Μια ολιστική συμφωνία που θα επιλύει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους και θα δίνει πράσινο φως στις αγορές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία, τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα της ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που συντάχθηκε με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών υπουργείων.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και το 2017 θα παρουσιάσει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα, επισήμανε. Είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε σύντομα να προχωρήσει και η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επέρριψε παράλληλα ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για δημιουργία κλίματος ανασφάλειας προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικούς σκοπούς και εντόπισε τους λόγους «στην ύπαρξη στρατηγικού αδιεξόδου».

«Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία. Η επιχειρηματολογία της ΝΔ τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό. Η ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί πριν σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Στο πλαίσιο του στρατηγικού αδιεξόδου και της σύγχυσης που επικρατεί στην αντιπολίτευση εντάσσονται οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα. Απέναντι στην αλλοπρόσαλλη τακτική της ΝΔ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή