από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Θλιβερή η αντιπολίτευση καταψήφισε τα αντίμετρα ανακούφισης

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων

Παρασκευή, 19 Μάιος 2017 00:26

Με 153 "ναι" από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής και, πλέον, η χώρα στρέφει το βλέμμα της στη μεγάλη μάχη για τη ρύθμιση του χρέους.

Θλιβερή η εικόνα της Νέα Δημοκρατία και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης που είπαν "οχι' στα αντίμετρα ανακούφισης των δοκιμασμένων πολιτών!

Πλέον, και αφού, όπως αναμενόταν, «πέρασε» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις άνοιξε ο δρόμος  της ολοκλήρωσης της β’αξιολόγησης που πρόκειται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (153 βουλευτές), ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων (128 βουλευτές).

Μόνη διαφοροποίηση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταγράφηκε από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56 που αφορά τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όλα τα άρθρα (με εξαίρεση τα άρθρα 70 και 71 τα οποία προβλέπουν τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτοεφόδια αλλά και την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους βουλευτές). Είπαν, δηλαδή, όχι στην προοπτική να επιστραφεί ένα ευρώ για κάθε ευρώ αρνητικών μέτρων. Ας είναι. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε, η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, η έξοδος από την επιτροπεία μοιάζει πιο κοντά από ποτέ και έχει φτάσει η ώρα της... γραβάτας.

Η σκληρή διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδει και είμαστε στη στιγμή που η ανακοίνωση της πολυπόθητης ρύθμισης του χρέους που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά από ποτέ. Το καραβάνι προχωρά.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή