από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντά στον Σόιμπλε - Τι λέει για τις σχέσεις Τσίπρα και Τσακαλώτου

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017

Τη "βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ραδιόφωνο 24/7" στους 88,6.

Απαντώντας αναφορικά με σημερινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα. Εξέφρασε δε την ελπίδα να διαψευστεί αυτή η εκτίμηση και σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε με μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και πως τώρα είναι σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν και όσα δικαιούται η Ελλάδα για να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές χρήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως "από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουμε, από την εμπειρία του παρελθόντος, δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σόιμπλε. Επομένως, το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός".

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει -και το έχει αποδείξει- ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πως αν πληρούνται ορισμένα κριτήρια (παρέπεμψε στα κριτήρια που έθεσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο) η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί μια λύση. Καταρχήν, να έχουμε την αποδοχή ενός αυτόματου μηχανισμού που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μια ρήτρα ανάπτυξης. Δεύτερον να υπάρξουν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο. Τρίτη προϋπόθεση να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις που θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να γεφυρώσουν τις διαφορές ως προς τις προβολές που κάνουν οι διάφοροι θεσμοί για την μεσοσταθμική ανάπτυξη που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία έως το 2060. Αν αυτά τα κριτήρια πληρωθούν, και υπάρξει μια λύση που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών, θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας για την ελληνική οικονομία και θα ανοίγει την πόρτα για βιώσιμη έξοδο στις αγορές, τότε δεν θα έχουμε κανέναν λόγο να μην αποδεχτούμε τη λύση του Eurogroup. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και θα δουλεύουμε ως τις 15 Ιουνίου.

Στο ερώτημα "πότε" θα γίνει έξοδος στις αγορές, επισήμανε ότι η έξοδος προϋποθέτει μια συμφωνία και πως από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι τεχνικές συζητήσεις που απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα να κάνει την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της. Η βούληση της κυβέρνησης, είπε, είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν και στις αγορές χρήματος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση δουλεύει για να υπάρξει λύση "και ελπίζουμε όλες οι υπόλοιπες πλευρές να έχουν αυτή τη βούληση". "Μέχρι στιγμής", πρόσθεσε, "η συντριπτική πλειονότητα των δανειστών μας έχει την ίδια βούληση, δηλαδή να δοθεί μια οριστική θετική λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή