από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ευρεία υποστήριξη των ελληνικών θέσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Η Ρ. Αντωνοπούλου

Η Ρ. Αντωνοπούλου

Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2017

Ευρεία υποστήριξη έλαβε από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ελληνική πρόταση για επιπρόσθετα μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων σε χώρες που καταγράφουν ποσοστά ανεργίας υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση τη ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε: "Υπάρχει η εισήγηση για σχετικό ψήφισμα από την Επιτροπή Απασχόλησης, το οποίο μετά θα πάει στο Κοινοβούλιο για να ψηφιστεί και, παράλληλα, πρέπει να συνεργαστούμε με αρμόδιες επιτροπές υπουργείων Οικονομικών, ώστε όταν αρχίζει η συζήτηση -που ξεκινά αυτή πολύ γρήγορα- για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα κονδύλια και πώς θα διατίθενται στις χώρες, να ξεκινήσει η συζήτηση και η ζύμωση σ? αυτό το επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να το πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Το επόμενο βήμα δηλαδή, "πώς θα το κάνουμε αυτό", όπως είπε η κ. Αντωνοπούλου "συνίσταται" σε δύο κατευθύνσεις: "Η μία είναι ένα ποσοστό, ίσως το 5% του πακέτου Γιούνκερ που διατίθεται σε χώρες για αναπτυξιακούς λόγους, να διατεθεί όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ το έχει πει σε δράσεις που έχουν κοινωνικό θετικό αποτύπωμα -και συγκεκριμένα είχε πει για να μπορέσουν να επανενταχθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας- να χρησιμοποιήσουμε ένα ποσό τρία δισ., τέσσερα δισ., σαν έκτακτο προϋπολογισμό που να διατεθεί στις χώρες".

Το δεύτερο είναι "η χαλάρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος (σ.σ. σύμφωνα με τη συνθήκη Μάαστριχτ το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ)". Δηλαδή, όπως εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, "θα δίνεται το δικαίωμα σε χώρες που περνάνε δύσκολες ώρες, αντί για 3% να τους επιτρέπεται ένα 3,5%, ένα 4%, διότι το 3% πρέπει ούτως ή άλλως να προκύπτει ανά τριετία, όχι κάθε χρόνο, γιατί διαφορετικά καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει το δημοσιονομικό εργαλείο όταν περνάει ύφεση, όταν περνάει μια κρίση η οικονομία της, να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να αντισταθμίσει την προσωρινή πτώση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα".

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε πως "για χώρες οι οποίες έχουν ανεργία πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, γενική ανεργία ή νεανική ανεργία ή μακροχρόνια ανεργία, επίσης αν υπάρχουν ειδικοί πληθυσμοί (παράδειγμα ηλικίες 50 και άνω), για τις χώρες που βιώνουν υψηλή ανεργία σε οποιοδήποτε πληθυσμιακό γκρουπ, αυτό που έχουμε εισηγηθεί είναι να υπάρχουν διαφορετικά και παραπάνω μέτρα από αυτά που μέχρι τώρα παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση".

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή