από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την κυβέρνηση η επίσκεψη και η ομιλία Μακρόν

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Παρασκευή, 08 Σεπτέμβριος 2017

«Η επίσκεψη και η ομιλία Μακρόν είναι μία ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9».

«Ο Μακρόν είπε τρία πράγματα και νομίζω ότι ήταν καλά για την Ελλάδα ? κι όχι μόνο για τον Τσίπρα: Πρώτον εφαρμόστε τα συμφωνημένα, δεύτερον ότι η Ευρώπη χρωστάει την ελάφρυνση του χρέους και αυτό πήγαινε προς το Βερολίνο και τρίτον προς το ΔΝΤ σταματήστε να βάζετε στο τραπέζι πράγματα πέραν των συμφωνημένων», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Σημείωσε δε πως οι ομιλίες και του Γάλλου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού «δίνουν ώθηση και στις αναγκαίες αλλαγές και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, ο οποίος είναι απαραίτητος, για να αποφύγουν τον κίνδυνο μίας διαλυτικής κρίσης». «Σε λίγες ημέρες έχουμε τις γερμανικές εκλογές και νομίζω ότι και οι δύο ηγέτες έστειλαν ένα σήμα στο Βερολίνο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχιστεί σαν ένα project, όπου συζητούν οι 28 και στο τέλος αποφασίζουν μόνοι τους οι Γερμανοί», είπε.

Ειδικότερα για την αναφορά του κ. Μακρόν στο ΔΝΤ ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε πως ο Γάλλος Πρόεδρος «έστειλε ένα καθαρό μήνυμα, να σταματήσουν να βάζουν στο τραπέζι θέματα που είναι έξω από τα συμφωνημένα και ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η γ' αξιολόγηση». Παρατήρησε, δε, πως «όλα αυτά βοηθούν την Ελλάδα κι είναι θετικά, αλλά να μην ξεχνάμε το "συν Αθηνά και χείρα κίνει"». «Η ευθύνη για να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση και τα μνημόνια, για την ανάπτυξη της οικονομίας, των επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση των παθογενειών, που έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, είναι πρώτα από όλα ελληνική ευθύνη και γι' αυτό είναι πατριωτικό καθήκον το να δουλέψουμε εντατικά, αξιοποιώντας όλα αυτά τα θετικά μηνύματα και τις ευκαιρίες που μας δίδονται, έτσι ώστε να κλειδώσει αυτός ο εθνικός στόχος με επιτυχία», εξήγησε.

Ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, «σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2017 και η χθεσινή δήλωση Μακρόν ωθεί και υποβοηθά προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η εντολή του πρωθυπουργού προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και η δουλειά του οικονομικού επιτελείου, που συντονίζει υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού αυτή την προσπάθεια, είναι η ελληνική κυβέρνηση να είναι επισπεύδουσα σε αυτόν τον σχεδιασμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση, χωρίς καθυστερήσεις, της γ' αξιολόγησης, γιατί μας διδάσκει και η εμπειρία από τις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, που λέει ότι οι καθυστερήσεις που συχνά προκαλούνται και από εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, δίνουν αρνητικές συνέπειες, πρώτον αβεβαιότητα στην οικονομία, που κάνει ζημιά και δεύτερον βάζουν στον πειρασμό κάποιους εκ μέρους των δανειστών να βάζουν στο τραπέζι θέματα πέρα από τα συμφωνημένα», διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της «στην καθημερινή δράση της διοίκησης με πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση και την αύξηση με ταχύτερους ρυθμούς των επενδύσεων, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθεί ταχύτερα η ανεργία, που πιστεύω ότι το 2018 μπορούμε να τη ρίξουμε και κάτω από το συμβολικό και ψυχολογικό όριο του 20%».

Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε πάρα πολλά στο "γιουρούσι" για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, όμως μετά και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μακρόν, πρέπει να αρχίσει να καταλαβαίνει πια ότι χρειάζεται να αναπροσαρμόσει την πολιτική του στρατηγική».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και την προγραμματισμένη ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Στη ΔΕΘ περιμένω πριν από όλα από τον πρωθυπουργό όχι παροχολογίες αλλά έναν σοβαρό, τεκμηριωμένο, συγκροτημένο απολογισμό του τι έχουμε πετύχει στον χρόνο που μεσολάβησε και τι σχεδιάζουμε με τα επόμενα βήματα έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από τα μνημόνια και την άγρια επιτροπεία».

* Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

** Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή