από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οργή και απορία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Όλο το οργιώδες παρασκήνιο

ΗΠΑ

ΗΠΑ

Κυριακή, 22 Οκτώβριος 2017 14:39

Απορία και οργή επικρατεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για τη στάση που έχει τηρήσει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι του περιεχομένου και των αποτελεσμάτων του επίσημου ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης που είχε εκεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Σε αντίθεση με τα μηνύματα που έχουν φθάσει από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σε αντίθεση με τον αναβαθμισμένο χαρακτήρα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της ελληνικής αποστολής, σε Σικάγο και Ουάσιγκτον, με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και μαζί ο αντιπολιτευόμενος Τύπος της διαπλοκής, έχουν επιχειρήσει, ημέρες τώρα, να υποβαθμίσουν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, στις ΗΠΑ. 

Κι όμως. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε πολλά μεταξύ των οποίων η στήριξη για το θέμα του χρέους, ενώ επιβεβαιώθηκε ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός ρόλος της χώρας μας στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Επίσης επιβεβαιώθηκε το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και φυσικά τεράστιας σημασίας είναι η έκκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος για την ανάπτυξη επενδύσεων στην Ελλάδα. Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Για την τεράστια επιτυχία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ έγραψε όλος ο αμερικανικός Τύπος και μετάδοσαν όλα τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι κάτι που φαίνεται πως αγνοεί η ηγεσία της ΝΔ. 

Την τεράστια επιτυχία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. 

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στη δέσμευση για αναβάθμιση της αμυντικής σχέσης των δύο χωρών.«Η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και να έχει ηγετική θέση στην περιοχή» σημειώνει, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για αναβάθμιση του στόλου των F-16 επισημαίνει πως «εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα μας». «Όχι μόνο για να διατηρούμε τον στόλο της Ελλάδας σε ετοιμότητα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας» υπογραμμίζει.

«Για τα F-16 έγινε ενημέρωση για όλο το πακέτο των 2,4 δις, αλλά η Ελλάδα θα αποφασίσει πόσο από αυτό θα αγοράσει» δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Παιατ σε αποκλειστική συνέντευξη στο STAR και συμπλήρωσε «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν ο,τι αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, ως δέσμευση της σαν σύμμαχος χώρα που είναι»!

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της διαπλοκής, προκαλώντας όχι μόνο εύλογες απορίες στην αμερικανική πλευρά, αλλά και οργή. 

Παράγοντες της αμερικανικής πλευράς έφτασαν στο σημείο να θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο ένας Δεξιός, ένας συντηρητικός πολιτικός πιστεύει στην ισχυροποίηση των σχέσεων και των δεσμών της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Οι ίδιοι παράγοντες διερωτώνται αναφορικά με το τι παιχνίδι παίζει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για την οποία υπαινίσσονται ότι είναι "φιλογερμανική". Σίγουρα η στάση της Νέας Δημοκρατίας δεν περνά απαρατήρητη ενώ συνδιάζεται με τον συναγερμό που προκάλεσε στο Βερολίνο η στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα για τα ζητήματα του χρέους και επενδύσεων. Οι Αμερικανοί, δε ξεχνούν εξάλλου τις φωτογραφίες που έβγαζε πρόσφατα στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον γνωστό έμπορο όπλων, Γιώργο Πατεράκη, που προωθούσε το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter στην Ελλάδα την εποχή της παντοδυναμίας του Κώστα Σημίτη. Είναι ο ίδιος που διαδραμάτισε ρόλο στη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική HDW και που ενήργησε ως... διαδρομιστής στην πώληση των υποβρυχίων που «έγερναν».

Η σχέση του Πατεράκη με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η επιλογή της να προσδεθεί άμεσα στο άρμα των Γερμανών έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των Αμερικανών. Εξάλλου η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να λειτουργεί ως ντίλερ συμφερόντων. Γιατί όχι και στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων; 

Από εκεί και πέρα οι Αμερικανοί απορούν για το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει και δεν αντιλαμβάνεται όλα όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον. "Κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;" διερωτώνται ή "συμβαίνει κάτι άλλο;". 

Πάντως σε επίπεδο εξοπλισμών, στην παρούσα συγκυρία διεξάγεται ένα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό παιχνίδι, με έντονο παρασκήνιο που όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται σε θέση να παρακολουθήσει. 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή