από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Θα συμβάλλει η κεντροαριστερά στη διαμόρφωση προοδευτικού κοινωνικού πόλου;

Κεντροαριστερά

Κεντροαριστερά

Σάββατο, 02 Δεκέμβριος 2017

«Θα συμβάλλει η κεντροαριστερά στη διαμόρφωση προοδευτικού πλειοψηφικού κοινωνικού πόλου;»

Οι γραμμές αυτές γράφονται τώρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για την ανάδειξη επικεφαλής στο χώρο της ΔΗΣΥ. Αν είχαν γραφτεί πριν, πιθανά θα καταλογιζόταν σκοπιμότητα? Ακούσαμε σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους επανειλημμένες αναφορές στην ενότητα. Ενότητα όμως σε ποια βάση; Ενότητα για ένα κόμμα που δεν υπάρχει και για μια πολιτική πρόταση που θα διαμορφωθεί εν καιρώ; Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε το θέμα της ενότητας στην ουσία του και όχι ως προκάλυμμα. Η ενότητα έχει όρους. Όρους ιδεολογικούς, πολιτικούς, προγραμματικούς και οργανωτικούς.

Α- Ιδεολογικά

Ζούμε σε μια χώρα με ανολοκλήρωτες καπιταλιστικές δομές. Με ισχυρούς και αδύναμους, με υπερκέρδη και φτώχεια. Οι πολιτικές δυνάμεις αντιστοιχούνται και εκφράζουν συμφέροντα, τάξεων και στρωμάτων του λαού. Πρωτίστως καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα, με ποιους και για ποιους; Η φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων τα οδήγησε σε ριζοσπαστισμό και αντισυστημισμό, με κίνδυνο μέρος τους να οδηγηθεί σε ακροδεξιές εκλογικές συμπεριφορές. Η κλασσική αντιπαράθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας παίρνει νέες μορφές. Μια νέα τάξη ίσως βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Είναι το πρεκαριάτο. Τα εκατομμύρια των ανέργων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που μαστίζονται από την ανεργία, την επισφαλή εργασία, την εκ περιτροπής ή την εποχική, που μεταναστεύουν αναζητώντας εργασία και αξιοπρέπεια. Σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης η αγορά τείνει να επιβληθεί στην πολιτική και οι εξουσίες του εθνικού κράτους μεταφέρονται σε υπερεθνικούς οργανισμούς ή σε ανεξάρτητες αρχές. Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και της ρομποτικής θα οδηγήσει σε στρατιές Ανέργων και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών συστημάτων. Η αναδιαμόρφωση γεωστρατηγικών ζωνών επιρροής εγκυμονεί κινδύνους. Η βιολογία και η γενετική θέτουν εν αμφιβόλω την ανθρώπινη αυταξία και διαμορφώνουν μείζονα ηθικά διλήμματα. Η ηγετική ομάδα του «μεσαίου χώρου» θα πάρει θέση πάνω σε όλα αυτά;

Β- Πολιτικά

Στη χώρα μας, με φτωχοποιημένα τα μεσοστρώματα. Στη χώρα μας που έχει προηγηθεί εμφύλιος και δικτατορία και έχει προϋπάρξει πολυετής διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και είναι αναμφισβήτητη, δημοκρατική προοδευτική πλειοψηφία. Στο τραπέζι είναι κατατεθειμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση μετά το τέλος των μνημονίων. Προφανώς βρισκόμαστε σε φάση μετάβασης από τον πολιτικό δικομματισμό στον κοινωνικό διπολισμό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται? τα διλήμματα είναι μπροστά μας. Η συνταγματική αναθεώρηση, η απλή αναλογική, οι προοδευτικές συνεργασίες στο μαζικό κίνημα, στο συνδικαλισμό, στην τοπική αυτοδιοίκηση, απαιτούν πολιτικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα.

Γ- Προγραμματικά

Η στήριξη και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους ή η συρρίκνωσή του αποτελούν βασικό κριτήριο πολιτικών επιλογών; Η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή είναι δέσμευση ή αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον κύριο Αντιπρόεδρο της ΝΔ; Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η δίκαιη ανάπτυξη αποτελεί κοινή προτεραιότητα; Θα μπορέσει άραγε η ηγετική ομάδα της Κεντροαριστεράς να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές επιλογές της περιόδου που προηγήθηκε, ή θα παραμείνει σε προνομιακές σχέσεις με τον νεοφιλελευθερισμό; Πολύ περισσότερο όταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κινείται σε αντίστροφη κατεύθυνση.

Δ- Οργανωτικά

Τι ακριβώς θα είναι ο νέος φορέας; Θα είναι ενιαίο κόμμα πυραμιδικού τύπου με την κλασσική έννοια; Θα αποτελεί συνομοσπονδία ή ομοσπονδία κομμάτων ως εκλογική συνεργασία; Θα έχει ρεύματα ιδεών, τάσεις ή φράξιες; Ακούσαμε από υποψήφιο αρχηγό μετά την εκλογή ότι θα συγκροτήσει τάση με δική της ιεραρχία και όργανα. Αυτό οδηγεί σε κόμμα μέσα στο κόμμα. Ίσως να οφείλεται σε άγνοια. Ποια είναι η αντίληψη του νέου φορέα για τα μετωπικά σχήματα;

Σίγουρα δεν περιμένουμε απαντήσεις άμεσα. Κατανοούμε τις δυσκολίες και τις ισορροπίες του εγχειρήματος. Κατανοούμε το ρόλο των προσώπων που έχουν αποστεί από τις πάγιες αντιλήψεις του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε όμως ότι η προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω θέματα, θα δρομολογήσει εξελίξεις στον εσωτερικό διάλογο της Κεντροαριστερας προς θετική κατεύθυνση. Όταν απαντηθούν μπορεί να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για τη διαμόρφωση του προοδευτικού κοινωνικού πόλου. Μπορεί να διαμορφωθεί συνολικό πολιτικό σχέδιο για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Η διεργασία για τη διαμόρφωση του προοδευτικού, κοινωνικού πόλου, δεν αφορά μόνο τις ηγετικές ομάδες των κομμάτων. Αφορά κυρίως διεργασίες βάσης «από τα κάτω» και θα συντελεστεί αμυντικά και αντανακλαστικά προς τον υπό διαμόρφωση νεοφιλελεύθερο πόλο.

*Ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή