από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή καταδίκη για τις ελληνικές «Λαμπεντούζες»

Φυλάκιο κράτησης μεταναστών

Φυλάκιο κράτησης μεταναστών

Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης προσφύγων
Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2013

Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης προσφύγων.

Την ώρα που σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, οι νεκροί μετανάστες στα σύνορα στην προσπάθεια να ξεφύγουν από το θάνατο και την εξαθλίωση ανέρχονται στους 7.000 και ενώ η φρίκη της Λαμπεντούζα αλλά και της Λευκάδας είναι ακόμα πολύ νωπή στη μνήμη η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση σηκώνουν ως παντιέρα επιτυχίας της προεδρίας την ακόμα πιο εχθρική προς τους μετανάστες πολιτική με σκληρότερα μέτρα φύλαξης.

Αυτή τη φορά η χώρα καταδικάστηκε μετά την προσφυγή ενός Ιρανού και την ομαδική προσφυγή 12 ακόμα ατόμων για τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους.

Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση αφορά σε δημοσιογράφο, που αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το Ιράν το 2010 μετά τη σύλληψη και τον βασανισμό του από τις αρχές, έφθασε μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και λίγο μετά αποφασίσθηκε να απελαθεί στην Τουρκία, υποχρεούμενος να παραμείνει κρατούμενος σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης της Ελλάδος, εν αναμονή της απέλασης του, μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 όπου και απελευθερώθηκε.

Οι αντιρρήσεις για το νόμιμο της κράτησής του και η αίτησή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου απορρίφθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δεν μπόρεσε να είναι παρών στη διαδικασία εκδίκασης της σχετικής προσφυγής του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι ζούσε ήδη στην Αγγλία ως σπουδαστής. Προσέφυγε, όμως, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενος ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές και ότι δεν του δοθηκε η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής προσφυγής.

Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να του καταβάλει και 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Στη δεύτερη περίπτωση (υπόθεση C.D κατά Ελλλάδος), οι 12 προσφεύγοντες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους, σε άγνωστες ημερομηνίες, κι έφθασαν στην Ελλάδα το 2009 ζητώντας πολιτικό άσυλο. Οι ελληνικές αρχές χορήγησαν το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα μόνον σ΄έναν απ΄αυτούς και οι υπόλοιποι κρατήθηκαν, για αρκετούς μήνες, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, μέχρις ότου απελαθούν στις χώρες τους ή στην Τουρκία.

Κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι ότι οι συνθήκες κράτησης τους ήταν απαράδεκτες, δεδομένου ότι υπήρχε παντελής έλλιεψη υγιεινής στα κελιά τους και δεν είχαν καμία δυνατότητα προαυλισμού καθώς και ότι, η κράτηση τους ήταν παράνομη.

Το Δικαστήριο τους δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση. Με την απόφαση του, δε, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στους προσφεύγοντες, από 5-10.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.


ΠΗΓΗ: enet.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή