από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Παππάς, Μητσοτάκης και Παπανδρέου κάθισαν δίπλα - δίπλα και βραβεύτηκαν παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ

Παππάς, Μητσοτάκης και Παπανδρέου

Παππάς, Μητσοτάκης και Παπανδρέου

Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2018

Τη «συνέχεια» και «ενδυνάμωση» της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υποδηλώνει η βράβευση παλαιών και νεότερων προσωπικοτήτων που έγινε το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβι Ρίβλιν, σε ειδική τελετή στην κατάμεστη κατοικία της πρέσβεως Ιριτ Μπεν Αμπα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ισραήλ. Είναι προσωπικότητες «που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», είπε ο Πρόεδρος Ρίβλιν κατά την ομιλία του. Βραβεύτηκαν εκπρόσωποι τριών διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων, ο Νίκος Παππάς, ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι κάθησαν δίπλα-δίπλα, στην πρώτη σειρά των επισήμων.

Αναγγέλλοντας το πρώτο βραβείο και ξεκινώντας από το σήμερα, η συντονίστρια της τελετής βράβευσης Μαριάνα Πυργιώτη, είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ενδυνάμωσε περισσότερο τη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και συνέβαλε στην έναρξη της τριμερούς εταιρικής στρατηγικής σχέσης Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου». Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το βραβείο παρέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ Νίκος Παππάς.

Ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του πατέρα του «αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος προχώρησε στο θαρραλέο βήμα της πλήρους εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ».

Επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου «δόθηκε η πρώτη ώθηση της νέας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών» και έγιναν οι πρώτες ανταλλαγές συναντήσεων κορυφής με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου. Για τη συμβολή του αυτή βραβεύτηκε ο κ. Παπανδρέου.

Βραβεία δόθηκαν και για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ένα στον Βασίλη Παϊσιο Πρόεδρο του Ελληνο-ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της εταιρίας Adama για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων. Ένα ακόμη βραβείο δόθηκε στον Πρόεδρο της Energean Oil & Gas Ρήγα Μαθιό, για τη «δημιουργία γέφυρας συνεργασίας και προώθησης των ενεργειακών σχέσεων, καθώς η εταιρία του διαχειρίζεται δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ και προχωρά σε επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στη χώρα».

Από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού βραβεύτηκε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, η μουσική του οποίου ακούστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς συνέβαλε να αγαπηθεί η ελληνική μουσική από τους Ισραηλινούς.

Προς τιμήν των Εκδόσεων Καστανιώτη που έχουν μεταφράσει έργα σημαντικών Ισραηλινών λογοτεχνών και έχουν συμβάλει στην πολιτιστική προσέγγιση των δύο λαών, βραβεύτηκε ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, ενώ για το μεταφραστικό έργο της ισραηλινής λογοτεχνίας βραβεύτηκαν οι μεταφράστιες Μάγκυ Κοέν και Χρυσούλα Παπαδοπούλου.

Παρών και βραβευθείς και ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης, για την προώθηση των αθλητικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

Τέλος, δόθηκε βραβείο και στον Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρο του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης για τη διατήρηση της ελληνο-εβραϊκής κληρονομιάς.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή