από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τι στήνει η Τουρκία απέναντι από τα Ίμια (ΦΩΤΟΣ)

Ίμια

Ίμια

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018

Σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση, προφανώς φυλάκιο - παρατηρητήριο, για να παρακολουθεί την κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή.

Σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάστασηΣτην αποκάλυψη προβαίνει η παραδοσιακά κεμαλική εφημερίδα «Cumhuriyet», η οποία μέχρι στιγμής διατηρεί τη σοβαρότητά της, χωρίς να εκφράζει ακραίες εθνικιστικές θέσεις, όπως ο υπόλοιπος κεμαλικός Τύπος. 

Το νησάκι Cavus βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά σε ελάχιστη απόσταση από τα Ίμια. Στρατιωτικοί παρατηρητές, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν πως η Τουρκία στήνει το φυλάκιο ως σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης για την άφιξη περιπολικών ή πολεμικών σκαφών ή και ελληνικών αλιευτικών στις βραχονησίδες, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε η τουρκική πλευρά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, άφησε να εννοηθεί ότι ο εμβολισμός του ελληνικού περιπολικού (Γαύδος) και η πρόκληση ζημιών στην πρύμνη του δεν έγινε εσκεμμένως. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι μετά τη δική του εμπρηστική παρέμβαση στην Κ.Ο. του κόμματός του, είπε στους δημοσιογράφους πως «υπήρξε ενός είδους προσέγγιση μεταξύ των δύο σκαφών». Βεβαίως, η λέξη «προσέγγιση» δεν απηχεί την πραγματικότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει και μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να αντιλήφθηκε πως ξεπεράστηκαν ακόμη και τα όρια της επιθετικότητας, έστω κι αν αυτή η ρητορική χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση.

Δείτε τις ΦΩΤΟΣ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή