από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Διπλός «πόλεμος νεύρων» από την Τουρκία

Τουρκικό σκάφος

Τουρκικό σκάφος

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ
Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018

Μετά την πρόκληση και το σοβαρό περιστατικό της Δευτέρας, τα τουρκικά πλοία είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή των Ιμίων και επιτηρούσαν διακριτικά από μικρή απόσταση. 

Ωστόσο, από χθες τουρκικά σκάφη έχουν αρχίσει ξανά να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην περιοχή των Ιμίων, κάνοντας βόλτες γύρω από τις βραχονησίδες, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες του marinetraffic.

Ολα αυτά ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα αν προκληθεί ξανά, με παρόμοιο επεισόδιο, δεν θα απαντήσει ειρηνικά. Οπως είπε το περιστατικό με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού έφθασε και κατά κάποια έννοια προσπέρασε την κόκκινη γραμμή. 

Στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος επανέλαβε ότι η ενέργεια θα απαντηθεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς. 

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ - ENI: «Αποτελεί διπλωματικό ζήτημα»!

H ENI δεν βρίσκεται πλέον σε θέση να ελέγξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού της πλοίου, ανέφερε σε σημερινές (16 Φεβρουαρίου 2018) του δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας, κ. Claudio Descalzi.

«Αποτελεί διπλωματικό ζήτημα», σημείωσε. 

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Descalzi μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ENI, ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης επισημαίνοντας ότι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα.

Το «Saipem 12000» εδώ και μία εβδομάδα παραμένει ακινητοποιημένο στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Εχθές, η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Roberta Pinoti, δήλωσε πως αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση για να προχωρήσει η γεώτρηση από την ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά» της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η κυρία Pinoti, είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της. 

Πρόσθεσε ότι η Ρώμη «έχει ανοίξει όλες τις διπλωματικές οδούς, με στόχο την κατάληξη σε λύση κοινής αποδοχής». 

Η Ιταλίδα υπουργός, ανέφερε ότι το πλοίο-πλατφόρμα της ΕΝΙ βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα, εν αναμονή για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

real.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή