από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ξεκάθαρη η στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2018

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει με συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση του δικτύου ενημέρωσης «Russia Today» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες της διπλωματίας, προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διασφαλίζει την εδαφική κυριαρχία της χώρας», δηλώνοντας πως «οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια επαναληφθεί από την τουρκική πλευρά, δεν θα μείνει αναπάντητη».

Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές κινήσεις ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει πως η ηγεσία της γείτονος καταφεύγει σε επιθετική ρητορική και αυτό δεν συμβάλλει καθόλου στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, ούτε ενδυναμώνει τη διμερή συνεργασία, προσθέτει δε, ότι «η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας και οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις απαιτούν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο του ίδιου και της ηγεσίας του, διχάζοντας και πολώνοντας την τουρκική κοινωνία» .

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει πως «η στάση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τονίζοντας ότι θα διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή και θα συμβάλλει στο διάλογο. Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά τη ψύχραιμη και διπλωματική στάση της ΕΕ, ενώ οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει πόσο υψηλό είναι το κόστος και οι συνέπειες εμπλοκής, όπως συμβαίνει στο Αφρίν, να ελέγξει τη νευρικότητά της, και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα προς όφελος όλων των πλευρών».

Όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαδημούλης είπε «η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί και θεωρεί επωφελή για τα εθνικά και οικονομικά της συμφέροντα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης στην κυπριακή ΑΟΖ».

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή