από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

ΑΓΩΝΙΑ: Αυτά είναι όλα τα σενάρια για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται και δικάζονται στην Τουρκία

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ποια είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της δίκης - Χωρίς τέλος η αγωνία των γονιών
Δευτέρα, 05 Μάρτιος 2018

Η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, είναι προγραμματισμένη για τις 8:30 το πρωί στην Αδριανούπολη. Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠ.ΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνται στο κτίριο της στρατοχωροφυλακής.

Η αγωνία για τους δύο στρατιωτικούς είναι μεγάλη καθώς παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από την συνέχιση του εγκλεισμού τους μέχρι την απελευθέρωσή τους, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ποια είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της δίκης

Το ευτυχέστερο σενάριο για την Ελλάδα είναι και το πιο μετριοπαθές, βάσει του οποίου το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν μονάχα για «παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ιστορία θα τελειώσει εκεί, αφού θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης κάποιων μηνών με αναστολή και αμέσως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το δυσμενέστερο από τα σενάρια είναι μία πιθανή παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οπίος σε μία προσπάθεια επίδειξη ισχύος να «εμπλουτίσει» το κατηγορητήριο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Έλληνες στρατιωτικοί. Κάτι που μεταφράζεται εκτός από την παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, να θα προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς η ιστορία θα εξελιχθεί σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση με άγνωστη εξέλιξη και απρόβλεπτο τέλος.

Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα ένας διπλωματικός πυρετός διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί ο εκβιασμός εκ μέρους της Αγκυρας, η οποία το πιθανότερο είναι να θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιστροφής των «8» Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Τέλος υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο η Αθήνα που και πάλι η ελληνική πλευρά δεν θέλει. Αυτό έχει να κάνει και πάλι με μία ενδεχόμενη προσπάθεια των Τούρκων να εξαντλήσουν κάθε δικονομικό και γραφειοκρατικό εργαλείο, έτσι ώστε να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την τελεσίδικη απόφαση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και φυσικά να πάρει παράταση και η επιστροφή τους στη χώρα. Προφανώς σε μία τέτοια περίπτωση πάλι θα ευνοηθεί η πλευρά Ερντογάν, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ανησυχία για παρέμβαση Ερντογάν

Σήμερα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την υπόθεση και την τύχη που θα έχουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας, εκφράζονται και ανησυχίες για το αν θα υπάρξει παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συνδέσει με κάποιο τρόπο την εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Αγκυρα.

Άρθρα στην Τουρκία για ανταλλαγή με τους 8

Στην Τουρκία πάντως αρθρογράφοι επιμένουν ενδεχομένως ο Ερντογάν θελήσει να εκμεταλλευθεί το θέμα για να «πάρει πίσω» τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ανοικτά για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους από τη στιγμή που συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους, ή σύνδεσης των δύο υποθέσεων.

Δεν αποδέχονται την κατασκοπεία

Από την ελληνική πλευρά η εικόνα είναι πως στο επίσημο κατηγορητήριο δεν υπάρχει αναφορά σε κατασκοπεία. Παρά ταύτα, τουρκικά ΜΜΕ (Dogan, Yeni Safak) επιμένουν ότι οι δυο Ελληνες προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Οι δύο Έλληνες δεν αποδέχθηκαν την κατηγορία για κατασκοπεία. «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Αγγελος Μητρετώδης.

Χωρίς τέλος η αγωνία των γονιών

Οι γονείς του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία πέρασαν τα σύνορα σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές ώστε να παραβρεθούν στη δίκη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Έθνος» το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.

«Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις», λέει ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους «δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα».kontranews

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή