από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τέρενς Κουίκ: «Αξιοζήλευτη η ελληνική ομογένεια της Ιρλανδίας»

Ο Τέρενς Κουίκ με τα παιδιά

Ο Τέρενς Κουίκ με τα παιδιά

Κυριακή, 25 Μάρτιος 2018

Με την επίσκεψή του στο σχολείο της ελληνικής ομογένειας στο Δουβλίνο και τις συναντήσεις με τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη ομογενειακών οργανώσεων που εδρεύουν στην ιρλανδική πρωτεύουσα, ολοκλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ την επίσκεψή του στην Ιρλανδία. «Εδώ μιλάμε για μια πολύ ιδιαίτερη, δυναμική, αρμονική μεταξύ των μελών της και αξιοζήλευτη ομογένεια. Έλληνες που ζουν αρκετές δεκαετίες, αλλά και Έλληνες της νεομεταναστευτικής γενιάς, που βρήκαν στην Ιρλανδία μια φιλόξενη στέγη, μαζί με τα παιδιά τους και καλές συνθήκες εργασίες στα διάφορα επαγγέλματα που ενασχολούνται», δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Τον υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκαν η πρόεδρος της κοινότητας Ιρλανδίας Στέλλα Ξενοπούλου, η πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας που εδρεύει στο Δουβλίνο Θωμαή Κακούλη - Ντουάρτε και το προεδρείο της σχολικής κοινότητας. Το σχολείο αριθμεί περισσότερο από 50 παιδιά, ενώ αναπτύσσονται και άλλες τάξεις σε πόλεις της Ιρλανδίας, όπου ζουν κυρίως Έλληνες του brain drain, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού και παρουσιάζονται τα θέματα που έθεσε ο Ελληνισμός που ζει στην Ιρλανδία (οι περισσότεροι στο Δουβλίνο):

- Φροντίδα του υπουργείου Παιδείας για αντικατάσταση της αποσπασμένης δασκάλας, η θητεία της οποίας λήγει, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα εκπαιδευτική χρονιά το Φθινόπωρο του 2018.

- Δυνατότητα αποστολής και δεύτερου δασκάλου για περιοχές της Ιρλανδίας όπου αναπτύσσονται σχολεία με μαθητές Ελληνόπουλα πρώτης μεταναστευτικής γενιάς, κυρίως του Δημοτικού.

- Παρέμβαση στον Μητροπολίτη Θυατείρων και Μ.Βρετανίας για την πρόνοια εξεύρεσης ιερέα, με ενδεχόμενο το δεδομένο να αποχωρήσει από τη δράση ο πατήρ Θωμάς, της μοναδικής ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο Δουβλίνο, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

- Συνδρομή σε πολιτιστικές δράσεις της Κοινότητας, για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, όπως μετάφραση λογοτεχνικών ή μουσικών έργων στην Ιρλανδική γλώσσα.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, τέθηκε και το θέμα της στενότητας του χώρου (μόλις 30 τ.μ.), όπου στεγάζεται το ελληνικό σχολείο, και με τους ομογενειακούς φορείς να στερούνται έστω και των στοιχειωδών γραφείων για τη στέγασης τους. Γι' αυτό το ζήτημα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κουίκ ενημέρωσε τους ομογενείς ότι είχε ειδική συνάντηση με τον δήμαρχο του Δουβλίνου Micheal Mac Donncha, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι το επιτελείο του, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Ιρλανδίας, θα προσπαθήσουν να βρουν ένα κατάλληλο κτίριο, παρά το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που έχει η Ιρλανδική πρωτεύουσα.

Με την ευκαιρία, ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον Mac Donncha που διατηρεί στον δήμο του την ονομασία «Ο δρόμος της Ελληνικής γλώσσας», σε ένα από τα στενά πολύ κοντά στον καθεδρικό ναό της πόλης. Κληρονομιά από τους πρώτους Έλληνες που είχαν έρθει στο Δουβλίνο και είχαν εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως αναφέρει ο κ. Κουίκ στην ανακοίνωσή του.

Σε όλες τις επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών στην ιρλανδική πρωτεύουσα ήταν παρούσα η πρεσβης της Ελλάδας στο Δουβλίνο Κάτια Γεωργίου, ενώ στις ομογενειακές συναντήσεις παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Κύπρου Κώστας Παπαδήμας.

Ο κ. Κουίκ αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου για το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για να συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής στην ετήσια πανηγυρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας για τις εθνικές επετείους Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα ο κ. Κουίκ θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία επ' αφορμή της Εθνικής Επετείου που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πανηγυρική εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας. Αύριο, ο κ.Κουίκ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με το Λόρδο Μάρτιν Κάλαναν, υφυπουργό Brexit, θα επισκεφθεί το ελληνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Λονδίνου και θα παραστεί στη δεξίωση του Έλληνα πρέσβη, με αφορμή την Εθνική Επέτειο, προς τα μέλη των ομογενειακών οργανώσεων και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή