από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Πυρκαγιά στα στέκια της διαπλοκής: Περίεργο φόβο ένιωσαν ο Γιαννακίδης και ο Μουρούτης για λογαριασμό των ήδη φοβισμένων εκδοτών

Ο Κώστας Γιαννακίδης

Ο Κώστας Γιαννακίδης

Πυρκαγιά στα στέκια της διαπλοκής
Τετάρτη, 01 Αύγουστος 2018

Λένε στην πιάτσα πως κάποιοι τρέμουν μήπως και μπει barcode στις εφημερίδες. Διότι, όπως λένε, όταν θα μπει το barcode θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές κυκλοφορίες των εφημερίδων. Και τότε, μαγαζιά, όπως για παράδειγμα ο μιντιακός όμιλος του Μαρινάκη ή ο ήδη τελευταίος (κυριολεκτικά) "Φιλελεύθερος" του αποτυχημένου εκδότη, Θανάση Μαυρίδη θα διασυρθούν.

Σε αυτόν τον πανικό χρεώνουν οι γνωρίζοντες το κείμενο του Κώστα Γιαννακίδη στο protagon της διαπλοκής, στο οποίο συνέδεσε τις πυρκαγιές με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Διότι κάτι ήθελε να γράψει ο Γιαννακίδης κι επειδή δεν του έβγαινε έκανε - άκουσον, άκουσον - την παραπάνω σύνδεση που προδίδει... δάχτυλο συμφερόντων. Ξέρετε και κάτι; Ο Γιαννακίδης γράφει στην ακροδεξιά ανυπόληπτη εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Ναι, σε αυτή που τη μοιράζει δωρεάν η ΝΔ, με εντολή Μητσοτάκη, επειδή δεν την αγοράζει κανένας. 

Διαβάστε τι έγραψε ο Γιαννακίδης μεταξύ άλλων:

"Οι κυκλοφορίες των εντύπων μάς μάραναν - Το κράτος τρέχει στο Ιδρυμα Νιάρχου να πάρει 25 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων, αλλά διαθέτει 15 εκατ. ευρώ για να φτιάξει σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των εντύπων. Δεν ξέρουμε πού έχει φωτιά, αλλά θα ξέρουμε τι πούλησε το φύλλο με την προσφορά μαγειρικής".

Ο Γιαννακίδης τα τσουβαλιάζει όλα. Πυρκαγιές, κυκλοφορίες και όποιον πάρει ο χάρος. Τους καίει, τον Γιαννακίδη και τους εκδότες της διαπλοκής, δήθεν η διαφάνεια. Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει πως δεν θέλουν να ξέρουμε που πάει η κρατική διαφήμιση. Θέλουν να ελέγχει όλες τις πωλήσεις και τη βιωσιμότητα κάθε εφημερίδας ένα πρακτορείο, το Άργος του Μαρινάκη.

Τι μπορεί να σχολιάσει λοιπόν κανείς για αυτή την... πρωτότυπη σύνδεση; Για την... πρωτότυπη σύνδεση που κάνει αυτός ο Γιαννακίδης, δηλαδή. Την σύνδεση των πυρκαγιών με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων.

Τι ήθελε να πετύχει ο Γιαννακίδης με αυτό που έγραψε; Ήθελε όπως έγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης να  "«στοιχειοθετήσει» πως ο υπουργός Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση νοιάζονται περισσότερο για τα καπέλα στην κυκλοφορία των εφημερίδων (μήπως και αδικηθεί το Documento) παρά για τις φωτιές";

Έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Βαξεβάνης: "Τα καπέλα στην κυκλοφορία των εφημερίδων, δεν είναι εμπορικό θέμα, αλλά θέμα Δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου. Φαντάζομαι πως και εσύ ακόμη αντιλαμβάνεσαι, αλλά για κάποιον λόγο δεν ομολογείς, πως αν κάποιες εφημερίδες μπορούν να βάζουν καπέλα και να εμφανίζουν μεγάλες κυκλοφορίες και συνεπώς να εισπράττουν το μεγάλο κομμάτι της διαφήμισης αφήνοντας απ έξω τις άλλες, θα καταφέρουν να τις κλείσουν. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους, γιατί για παράδειγμα το site στο οποίο αρθογραφείς έπαιρνε και παίρνει για κάποιο λόγο ποσά αναντίστοιχα με την αναγνωσιμότητά του, αλλά γενικά αυτός είναι ο κανόνας". (Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη ΕΔΩ)

Για το κείμενο Γιαννακίδη υπήρξε αντίδραση και από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κανελλόπουλο της Εφημερδίας των Συντακτών που έγραψε στο twitter:

- Τι άσχετο άρθρο είναι αυτό @kgiannakidis; Τι άσχετη σύνδεση δύο ανόμοιων πραγμάτων; Και ούτως ή άλλως τα χρήματα θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ... Τα χρήματα για το barcode στις εφημερίδες είναι από ΕΣΠΑ...

- Πάντως @kgiannakidis -χωρίς διάθεση αντιδικίας- αυτό που έγραψες στο @protagongr μοιάζει αδιανόητο για άνθρωπο του Τύπου... Απίστευτο.

- Πού αλλού στον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πρακτορείο διανομής Τύπου (Αργος); Πού αλλού ιδιοκτήτης του είναι κάποιος (Μαρινάκης) που έχει κι εφημερίδες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ); Πού αλλού το λογιστήριο μίας εφημερίδας (π.χ. ΕφΣυν) το κρατά ο ιδιοκτήτης μίας άλλης εφημερίδας (Αργος-ΝΕΑ-ΒΗΜΑ);

Δώστε βάση τώρα: 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που δημιούργησαν οι ασυναρτησίες του Γιαννακίδη πετάχτηκε και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Γιώργος Μουρούτης, που τα έσπασε με τον Μαυρίδη (άλλη ιστορία αυτή) και τελικά έφτιαξε το δικό του σάιτ. Και θέλησε κι αυτός να γράψει την... αυτή του. Ποια ήταν η... αυτή του; Έγραψε κάποιος insider (Θα σας πούμε άλλη φορά ποιο είναι αυτό το μπουμπούκι) ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εμπλέκεται στην... κρίση των πυρκαγιών. Και συνέδεσε το υπουργείο με τις πυρκαγιές. Περίπου, όπως επιχείρησε να το κάνει ο Γιαννακίδης. Και είναι τόσο ανίκανοι να κάνουν προπαγάνδα που αποκάλυψαν μόνοι τους, χωρίς να τους βοηθήσει κάποιος, πως υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο που κατευθύνει την αρθρογραφία τους. Τέτοιοι τιτάνες της σκέψης είναι. 

Αλλά δεν μας είπε ο Μουρούτης, μέσα σε όλα αυτά, για την επικοινωνιακή πολιτική που είχε χαράξει όταν ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου παρέα με τον Σαμαρά και την αποτυχημένη παρέα του. 

Θα σας πούμε εμείς τι έκανε ο Μουρούτης. Έπαιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα σόσιαλ μίντια και τον πληρώναμε όλοι εμείς. Έπαιζε με τα σάιτς στα οποία του είχε δώσει πρόσβαση ο Άδωνις Γεωργιάδης και τον πληρώναμε εμείς. Γενικώς ξυνόταν όλη την ημέρα και τον πληρώναμε εμείς για να αλαλάζει στο τέλος πανηγυρίζοντας για το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε προσεχώς... Για τις άλλες τις δουλειές...

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή