από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Σάλος από τις αποκαλύψεις για τις επισκεψιμότητες των σάιτς του Μαρινάκη και του liberal.gr (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σάλος

Σάλος

Σάββατο, 29 Σεπτέμβριος 2018

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ παρουσιάζει το documentonews.gr για τις περίεργες επισκεψιμότητες των σάιτς του Μαρινάκης και του liberal.gr.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ που ακολουθεί: 

Η Alexa, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένας διαδικτυακός τόπος που μετράει την επισκεψιμότητα των sites, ανά τον κόσμο. 

Είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούν sites αλλά και διαφημιστικές για να έχουν μία εικόνα της πορείας των ιστοσελίδων εκτός από τα google analytics. 

Η Alexa κυριολεκτικά ανεβοκατεβάζει επιχειρήσεις, ενίοτε και κατά το δοκούν ή και, σύμφωνα με πολλούς, κατά τα bots, τα γνωστά δηλαδή "ρομποτάκια" που αγοράζουν από κλικ μέχρι followers στα social media...

Στα περισσότερα sites τα γραφήματα που απεικονίζουν την πορεία τους δεν είναι σαν καρδιογράφημα. Έχουν δηλαδή κάποια "λογικά" σκαμπανεβάσματα.

Όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η... κατακόρυφα ανοδική πορεία γνωστών ελληνικών ιστοσελίδων, όπως το in.gr και tanea.gr, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη...

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η ξαφνική εκτόξευση του in.gr γύρω στον Μάιο του 2018, το οποίο ξαφνικά εκτινάχθηκε και ακολουθεί έκτοτε σχεδόν... επίπεδη πορεία.

Παράδειγμα Νο2

tanea.gr. Και ποιος δεν ξέρει Τα Νέα; Ιστορική εφημερίδα επί εποχής ΔΟΛ που πλέον έχει περάσει στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Κι αυτά φαίνονται στο παρακάτω γράφημα της Alexa να εκτοξεύονται γύρω στον Σεπτέμβριο του 2018, επίσης...όλως τυχαίως...

Τι γίνεται όμως αν δεν... τροφοδοτείς κατάλληλα την Alexa;

Ενδεχομένως τρως μια βουτιά στο κενό, όπως συνέβη με το Liberal.gr και αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα:

 

Σημειώνεται ότι και τα τρία παραπάνω sites έχουν πιστοποίηση της Alexa (το πράσινο σηματάκι), το οποίο σημαίνει ότι έχουν επαγγελματική σχέση μαζί της και έχουν εγκαταστήσει τα metrics της εταιρείας, όπως εξάλλου αναφέρεται και στο site της Alexa.

Δηλαδή δεν πρόκειται για απλές εκτιμήσεις, αλλά για "εγκαταστημένους" τρόπους ανάλυσης.

Οι κακές γλώσσες θα μπορούσαν να πουν ότι σε τέτοιου είδους συνεργασίες δεν είναι δύσκολο να αυξήσεις με τους κατάλληλους τρόπους τα νούμερα ή να τα δεις να μειώνονται αν αυτοί οι κατάλληλοι τρόποι πάψουν να ισχύουν.

Ίσως αυτό να δίνει μια εξήγηση για το γεγονός ότι το άλλο μεγάλο site μέτρησης επισκεψιμότητας, το Similarweb δίνει για παράδειγμα το liberal.gr στη θέση 234 της ελληνικής κατάταξης, ενώ η Alexa στη θέση 57...

 

Εδώ λοιπόν παρατηρείται μία, ύποπτη θα έλεγε κανείς πτώση, τον Μάιο του 2018, που όπως φαίνεται στο γράφημα η επισκεψιμότητα πέφτει κατακόρυφα. Κάποιος κακοπροέρετος ίσως να έλεγε πως... τα bots έμειναν απλήρωτα εκείνη τη μέρα...

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή