από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: MEDIA

Καταρρέουν οι εφημερίδες - Πως πιέζουν οι εκδότες την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Εκδότες

Εκδότες

Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2020

Πιέσεις στην κυβέρνηση ασκούν οι εκδότες, προκειμένου να στηρίξει με μέτρα τις εφημερίδες που πλήττονται, τόσο από την κρίση όσο και εσχάτως από τον κορωνοιό. Οι πωλήσεις έχουν καταρρεύσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο που ζητήθηκε απο τους πολίτες να μείνουν σπίτι… Ενώ την ίδια ώρα εφημερίδες (αθλητικές) έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο, και εκείνες που στηρίζονταν στα στοιχηματικά – επίσης, έχουν “τελειώσει” (σχετικό ρεπορτάζ είχαμε στις αρχές της εβδομάδας εδώ). Αντίστοιχα λοιπόν έχει κλείσει και η στρόφιγγα των διαφημίσεων που αποτελούσε μια κάποια ανάσα.

Ωστόσο το πρόβλημα των εκδοτών δεν είναι τωρινό… Απλώς η επέλαση του κορωνοιού αποτελείωσε τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που στην πραγματικότητα αποζητούν ρευστότητα. Οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές απαλλαγές ή η αναστολή άλλων υποχρεώσεων προς την εφορία (ΦΠΑ, ρυθμίσεις κ.α) βοηθούν, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Βεβαίως την ίδια ώρα υπάρχουν εκδότες, όπως οι Αλαφούζος, Μαρινάκης και Σαββίδης που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αλλά οι εφημερίδες τους (“Καθημερινή”, “Βήμα”, “Τα Νέα” και “ΕΘΝΟΣ”) υφίστανται τις ίδιες συνέπειες, δηλαδή κατάρρευση εσόδων και κυκλοφοριών… Παρόλα αυτά λοιπόν έχουν περισσότερες επιλογές διαχείρισης σε σχέση για παράδειγμα με τους εκδότες της “Δημοκρατίας”, του “Ελεύθερου Τύπου” και της “Real News”, Φιλιππάκη, Σκαναβή και Χατζηνικολάου αντίστοιχα.

Τέλος το κλείσιμο των σημείων πώλησης εφημερίδων ανά την Ελλάδα λειτουργεί ως χαριστική βολή.

ΠΗΓΉ: enimerosi24.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή